luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăCinema13 august în istorie: 122 de ani de la nașterea cineastului Alfred...

13 august în istorie: 122 de ani de la nașterea cineastului Alfred Hitchcock

Supranumit și „Maestrul suspansului”, Alfred Hitchcock este regizorul care a revoluționat cinematografia pentru eternitate. Cunoscut pentru tehnicile sale inovatoare prin care a sporit suspansul psihologic în filme, Hitchcock a creat adevărate capodopere care au încântat spectatorii de-a lungul deceniilor.

Cine a fost Alfred Hitchcock?

Alfred Joseph Hitchcock s-a născut la Londra, Anglia, la 13 august 1899 și a fost crescut de părinți stricți, catolici. Odată a spus că a fost trimis de tatăl său la secția de poliție locală cu o notă prin care îi cerea ofițerului să-l închidă timp de 10 minute ca pedeapsă pentru comportamentul urât. El a declarat, de asemenea, că mama lui îl forța să stea la picioarele patului ei timp de câteva ore drept pedeapsă (o scenă la care face referire în filmul său Psycho). Această idee de a fi aspru tratat sau acuzat pe nedrept s-a reflectat ulterior în filmele sale.

Alfred Hitchcock a lucrat pentru scurt timp în inginerie înainte de a intra în industria cinematografică în 1920. A plecat la Hollywood în 1939, unde primul său film american, Rebecca, a câștigat Premiul Academiei pentru cea mai bună imagine. Hitchcock a creat peste 50 de filme.

Maestrul suspansului

Hitchcock a urmat școala iezuiților St. Ignatius College înainte de a merge la Universitatea din Londra, la cursuri de artă. În cele din urmă a obținut un loc de muncă ca desenator și proiectant de publicitate pentru compania de cablu Henley’s. În timp ce lucra la Henley’s, a început să scrie, trimițând articole scurte pentru publicația internă. Încă de la prima sa piesă, a folosit teme de acuzații false, emoții conflictuale și finaluri răsucite cu o abilitate impresionantă. În 1920, Hitchcock a intrat în industria cinematografică cu o funcție cu normă întreagă la Famous Players-Lasky Company proiectând cărți de titlu pentru filme mut. În câțiva ani, lucra ca asistent de regie.

În 1925, Hitchcock a regizat primul său film și a început să facă „thrillere” pentru care a devenit cunoscut în întreaga lume. Filmul său din 1929, Șantaj, se spune că este primul „talkie” britanic. În anii 1930, a regizat astfel de filme clasice de suspans precum Omul care știa prea mult (1934) și The 39 Steps (1935). În 1939, Hitchcock a ajuns la Hollywood. Primul film pe care l-a făcut în Statele Unite, Rebecca (1940), a câștigat un Oscar pentru cea mai bună imagine. Unele dintre cele mai faimoase filme ale sale includ Psycho (1960), The Birds (1963 în fotografie) și Marnie (1964).

Lucrările sale au devenit renumite pentru descrierile violenței, deși multe din comploturile sale funcționează doar ca momeli menite să servească drept instrument pentru înțelegerea personajelor psihologice complexe. Aparițiile sale cameo în propriile sale filme, precum și interviurile sale, trailere de filme și programul de televiziune Alfred Hitchcock Presents (1955-1965), l-au transformat într-un reper cultural.

Hitchcock a regizat peste 50 de filme de lung metraj într-o carieră de șase decenii. A primit Premiul pentru realizarea vieții al American Film Institute în 1979. Un an mai târziu, pe 29 aprilie 1980, Hitchcock a murit liniștit în somn în Bel Air, California.

Sprijinul său de bază a fost soția sa, Alma Reville, cunoscută și sub numele de „Lady Hitchcock”, care a murit în 1982. Aceasta a fost cel mai apropiat colaborator al regizorului care i-a susținut toate ideile considerate, la vremea respectivă, extrem de nonconformiste.

 

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII