sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_img
AcasăArtă147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși! Povestea fascinantă dintre...

147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși! Povestea fascinantă dintre sculptorul român și artista Maria Tănase

Astăzi, 19 februarie 2023, se împlinesc 147 de ani de la nașterea marelul sculptor Constantin Brâncuşi. Sculptorul Coloanei Infinitului a trăit o iubire pătimașă, umbrită de gelozie, cu artista Maria Tănase.

Fascinanta poveste de iubire dintre cei doi artiști a început la Paris, în anul 1938, când Constantin Brâncuşi avea 62 de ani, iar Maria Tănase 25 ani, potrivit Adevărul.

S-au întâlnit cu ocazia unei expoziţii de artă populară organizată de Dimitrie Gusti, care a invitat-o pe Maria Tănase să facă o vizită la atelierul sculptorului, doar că întrevederea a luat rapid un alt curs din clipa în care cei doi mari artişti români s-au îndrăgostit nebuneşte unul de celălalt.

După un timp, văzând atracția dintre cei doi, Gusti a plecat, însă nici nu îi trecea prin cap ce avea să urmeze: Maria nu a mai părăsit atelierul lui Brâncuși vreme de două zile și două nopți și a uitat cu totul de recitalul pe care trebuia să îl susțină, lucru care l-a înfuriat peste măsură pe Dimitrie Gusti. Drept urmare, i-a luat bilet de întoarcere în țară și i-a dat pașaportul, lăsând-o să se descurce singură. Mariei, însă, nici că i-a păsat. Era îndrăgostită până peste cap de bărbatul pe care îl admira. Și, se spune, singurul bărbat pe care l-a iubit cu adevărat întreaga sa viață.

Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tănase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţii. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal ca să se întâlnească la o expoziţie din 1938, să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neichii Costache”, scrie Petre Pandrea în cartea „Brâncuşi – Amintiri şi exegeze”.

Fotografie realizată în 1939. Brâncuşi, alături de Maria Tănase (dreapta) şi Suzana Doicescu/Sursă foto: webcultura.ro

Mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei

Diferenţa de vârstă n-a fost un obstacol între cei doi, iar dragostea pe care Brâncuşi i-a purtat-o Mariei Tănase e cum nu se poate mai frumos redată în cuvintele de alint pe care sculptorul le spunea frumoasei interprete a folclorului românesc.

Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră!… Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu…

Gelozia a sfârșit iubirea pătimașă dintre cei doi artiști

Gelozia a fost cea care a pus capăt poveștii de iubire dintre cei doi, iar de la cuvintele de alint, sculptorul a trecut la vorbe dureroase.

Constantin Brâncuşi i-a spus Mariei Tănase că ea nu cântă, ci boceşte, a acuzat-o că îşi iroseşte talentul prin cârciumi şi i-a cerut să meargă la Operă, dacă vrea să se considere artistă:„O plângătoare profesionistă, ajunsă bună pentru zaiafeturi de trântori”, spunea marele sculptor român.

După mulți ani de la despărțirea de Maria Tănase, Brâncuşi declara că nu regretă nimic: „A durat până când ne-am plictisit definitiv unul de celalalt”, își amintea Brâncuși.

Iubirea care nu se uită niciodată

La moarea lui Brâncuşi, în 1957, Maria Tănase a suferit enorm. Și-ar fi dorit să ridice în memoria lui Brâncuşi o şcoală de muzică folclorică la Târgu Jiu, sperând să aşeze în oraşul în care Brâncuşi ridicase Poarta Sărutului şi să transmită mai departe dragostea ei pentru cântec prin intermediul şcolii. Dar visul său a rămas în stadiul de dorință.

Maria Tănase a mai trăit doar șase ani după moartea lui Brâncuși. Ea s-a stins din viață pe 22 iunie 1963, cu câteva luni înainte de a împlini 50 de ani.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII