marți, aprilie 16, 2024
spot_img
AcasăBreaking NewsVouchere de vacanță și pentru angajații din mediul privat, nu doar pentru...

Vouchere de vacanță și pentru angajații din mediul privat, nu doar pentru bugetari, din 2024

Din 2024, și angajații din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, nu doar cei care lucrează la stat. 

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.„, se arată la art. 1 din propunerea legislativă.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, se mai arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR.

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zie de la promulgarea legii de către președintele României, potrivit Adevărul.

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Angajații de la privat, aceleași avantaje ca cei de la stat

Proiectul mai elimină din inechitățile dintre cele două categorii de salariați — bugetari și cei din sectorul privat – iar valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, cu consecințe pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc), se mai arată în documentul citat.

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă inițiatorii estimează că aproximativ 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc.

Resuscitarea turismului românesc

Turismul a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale economiei în perioada pandemiei. Numărul total de turiști sosiți în structurile de cazare a scăzut în anul 2020 cu 52,2% față de anal precedent, 2019, de la 13,4 milioane la 6,4 milioane.

Impactul negativ asupra turismului a contribuit decisiv la desființarea a zeci de mii de locuri de muncă, la închiderea a numeroase unități de cazare, iar efectele s-au resimțit și în industriile pe orizontalã.

Indiscutabil, șocul înregistrat în industria turismului ar fi fost și mai mare în absența voucherelor de vacanță acordate celor 1,2 milioane de salariați din sectorul bugetar, iar datele statistice ar fi arătat un regres fără precedent. Pentru industria turismului, voucherele de vacanță au însemnat o adevarată „gură de oxigen”, mulți antreprenori din industria turismului reușind sã-și păstreze afacerile deschise datoriă acestor vouchere. În esență, decizia Guvernului României de a acorda vouchere de vacanță personalului angajat în sectorul bugetar s-a dovedit a fi una benefică”, spun inițiatorii, argumentând că măsura va duce și la creșterea ponderii turismului în PIB și implicit și la creșterea valorii acestuia.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII