sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_img
AcasăBreaking NewsVIDEO „Clanul Marelui Alb” - o investigație Recorder

VIDEO „Clanul Marelui Alb” – o investigație Recorder

Recorder a dat un nou viral. „Clanul Marelui Alb” este titlul investigaţiei. Vine cu dezvăluiri importante din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, la capătul a opt luni de investigaţie. S-a făcut inclusiv muncă sub acoperire.

Filmul de aproape o oră s-a împrăştiat rapid în mediul online şi a ajuns pe locul doi în „Tendinţele” de pe YouTube. A strâns aproape jumătate de milion de vizualizări, în nici 15 ore de la publicare. A fost share-uit masiv pe Facebook, iar postarea care face trimitere la film a strâns, pe pagina Recorder, aproximativ 17.000 de reacţii, 1.800 de comentarii şi aproape 9.000 de distribuiri.

Jurnalistul Victor Ilie, cel care a documentat subiectul, s-a infiltrat sub acoperire şi a reuşit să smulgă informaţii importante de la oameni apropiaţi Patriarhului Daniel. Chiar unul dintre respectivii oameni îl numeşte „Marele Alb”.

Jurnaliştii explică şi de ce au apelat la o identitate falsă:

„După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă”, spun cei de la Recorder.

Pe scurt, Recorder a descoperit o adevărată reţea din care fac parte oameni de afaceri, politicieni şi preoţi de la vârful BOR. Toţi, spun cei de la Recorder, lucrează mână în mână într-o mega-afacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici. În cifre, lucrurile stau în felul următor:

„O parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei primiţi numai de la Guvern şi din bugetul Capitalei în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel”, arată investigaţia.

Ziarul Lumina

Recorder arată şi rolul important pe care îl joacă Ziarul Lumina, publicaţie a BOR, în toată această schemă. Un pion important din acest puzzle – Lăzăr Neacşu (membru al Consiliului General al Capitalei) – îi explică lui Victor Ilie, fără să ştie că este filmat, care este rolul ziarului. Practic, explică cum aranjează Biserica licitaţiile, după cum spun şi cei de la Recorder:

„Publicaţia Lumina este SEAP-ul pe liber la ei. Ziarul apare într-o singură zi şi nu-l ia nimeni. Nu există pe piaţa liberă, ci doar în biserici. Aici vii cu 20 de firme şi spui: uite asta vreau să lucreze aici şi eu îţi asigur finanţarea”, spune Lazăr Neacşu.

Cu alte cuvinte, anunţurile pentru licitaţii apar doar în ziarul Lumina (care se distribuie în Biserici), iar firmele trebuie să ştie exact în ce ediţie sunt publicate.

Sursă: Pagiademedia.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII