Ionel Teodoreanu a fost scriitor şi avocat, fiind cunoscut mai ales ca autorul romanului „La Medeleni”.
S-a născut în data de 6 ianuarie 1897 la Iași, fiind cel de-al doilea fiu al avocatului Osvald Teodoreanu și al Sofiei Musicescu Teodoreanu, care era profesoară de pian la Conservator.
Primii doi ani de școală primară, între 1904-1906, i-a urmat la școala primară germană „Pitar-Moș” din București, după care a revenit la Iași. În anul 1918, o întâlnește pe viitoarea lui soție, Maria Ștefana Lupașcu, pe care o alinta Lily, prin intermediul fiicelor lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, Cella şi Henrieta, cu care tânăra Lilly era rudă apropiată.
Cuplul s-a căsătorit în 1920, iar pe 3 februarie 1921, s-au născut cei doi fii gemeni ai cuplului, Ștefan și Osvald-Cezar.
Activitate literară
Ionel Teodoreanu a debutat în revista „Însemnări literare” în anul 1919 cu poemele în proză „Jucării pentru Lily”. În anul 1923 a debutat oficial, publicând volumul de nuvele „Ulița copilăriei”.
După o perioadă de stagnare, Ionel Teodoreanu a început să lucreze la trilogia „La Medeleni”, publicând succesiv în revista „Viața românească”, până în anul 1928, fragmente generoase din cele trei volume ale romanului. La doar 30 de ani, Ionel Teodoreanu a devenit un nume cunoscut al generației interbelice, iar cărțile sale au avut un succes extraordinar. Trilogia „La Medeleni” a adus creatorului ei unul dintre cele mai neobișnuite succese, conform Despre Lume.
Până în anul 1947 publică aproape în fiecare an câte o carte. Printre cele mai de seamă au fost „Lorelei”, publicată în anul 1935, „Arca lui Noe”, publicată în anul 1936, „Turnul Milenei”, în anul 1928 și „Bal mascat”, în anul 1929.
Viața mai puțin știută a autorului
Un lucru mai puţin cunoscut despre Ionel Teodoreanu este că a deţinut postul de decan al Teatrului Național din Iași, singura funcție oficială pe care a avut-o de-a lungul vieții sale.
În dimineața zilei de 3 februarie, în timpul Marelui Viscol din anul 1954, scriitorul i-a spus soţiei sale că trebuie să meargă la tribunal, unde avea de susținut un proces. După ce a ieşit pe stradă, a observat că circulaţia în oraş era blocată din cauza troienelor și a decis să se întoarcă acasă, dar nu înainte de a intra într-un magazin alimentar de la colțul Străzii Căuzași.
La câteva momente de la intrarea în magazin, Ionel Teodoreanu s-a prăbușit fără viață pe podea. Doctorul chemat la faţa locului, ajuns după timp îndelungat din cauza nămeţilor uriaşi, nu a putut decât să constate decesul scriitorului. Moartea subită a autorului nu a putut fi explicată. Condiţiile meteo nu au permis transportul la spital pentru efectuarea necropsiei, cauza probabilă a morţii fiind un infarct.