marți, aprilie 16, 2024
spot_img
AcasăBreaking NewsUPDATE România, prinsă în mijlocul protestelor împotriva noilor restricții

UPDATE România, prinsă în mijlocul protestelor împotriva noilor restricții

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat, sâmbătă, în București față de restricțiile impuse de autorități, dar și față de vaccinarea anti-COVID. Oamenii sunt nemulțumiți de măsurile anunțate de Guvern și reclamă că certificatul verde va scinda societatea – vaccinați vs. nevaccinați. Alții pun sub semnul întrebării, gravitatea bolii. Tot sâmbătă, România a înregistrat un nou maxim privind numărul cazurilor noi de COVID: 12.590. Două realități din valul patru al pandemiei.

„Mergeți spre AUR? Și eu!”, își face o femeie intrarea într-un grup de protestatari înarmați cu vuvuzele și steaguri tricolore. Este sâmbătă după-amiază și sute de oameni se îndreaptă spre Fântâna de la Universitate, punctul de întâlnire anunțat de AUR, partidul care organizează manifestația. Unii dintre ei vin de la sute de kilometri depărtare, tocmai din Maramureș, și poartă costume tradiționale și clopuri. Alții au îmbrăcat tricouri cu mesaje anti-vaccin. Unii țin în mâini bannere și pancarte, pe care stau scrise cu litere îngroșate: „Libertate fără certificate”, „Certificatul verde = dictatură medicală”, „Suntem cetățeni, nu pacienți”, „Vrem să rămânem stăpâni pe trupurile noastre”. Alții au icoane pe care le țin la piept sau ridicate în sus, ca pe niște scuturi.

Sunt oameni de toate vârstele – bătrâni, tineri, părinți purtându-și copiii pe umeri – și din toate colțurile țării, din Timișoara, Cluj, Argeș, Buzău, Constanța. Toți sunt supărați pe Guvern și au revendicări comune: ridicarea restricțiilor și renunțarea la certificatul verde care atestă vaccinarea. Mulți se simt discriminați și constrânși de noile măsuri, mai dure pentru nevaccinați, și se tem că se urmărește introducerea obligativității vaccinării.

„Nu mai vrem să fim dezbinați – vaccinați contra nevaccinați” „Am venit pentru libertate și pentru obținerea tuturor drepturilor pe care le-am pierdut din cauza acestei guvernări nenorocite. N-ai voie să ieși din casă, n-ai voie să mai intri nicăieri fără certificat. Păi, asta e libertate? Asta nu e libertate!”, declară o femeie în vârstă de 80 de ani, venită la protest alături de două prietene. Este vizibil supărată și nu se sfiește să vorbească despre asta: „Să se vaccineze cine vrea, să nu fie obligatoriu! Vaccinul adevărat e cel care se face o dată. Eu l-am făcut în copilărie și sunt sănătoasă și acum. Nu mi-e frică absolut deloc de boală. Am 80 de ani și sunt sănătoasă tun”.

„Am venit pentru că m-am săturat de restricțiile astea abuzive, vrem să trăim în libertate și pace, nu mai vrem să fim dezbinați – vaccinați contra nevaccinați. Vrem ca școlile să rămână deschise, vrem ca Guvernul să intervină și să micșoreze prețurile facturilor. Vrem și noi o Românie suverană, cu coloană vertebrală, cu conducători care să țină la țara lor, cum au Polonia, Ungaria. Adică nu cerem nimic exagerat”, declară bărbatul în vârstă de 32 de ani. Întrebat pe cine ar vedea în rolul unui astfel de conducător, nu ezită să-l numească pe liderul AUR, George Simion. Își și justifică alegerea: „Este un exemplu, este un patriot.”

„Valurile astea parcă-s programate”

O supărare comună în rândul oamenilor veniți la protest este și faptul că Guvernul nu a comunicat eficient strategii de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2. Cei mai mulți se simt constrânși de faptul că „vaccinul este unica soluție”. De pildă, un bărbat în vârstă de 44 de ani se simte revoltat fiindcă Guvernul „nu a dat, domnule, un paracetamol, o vitamina C la populație”. Cu alte cuvinte, nu a făcut prevenție. Nu crede în „așa-zisa grijă a guvernanților” și consideră că este păcălit. „Prin măsurile care se iau ne răpesc pas cu pas toate libertățile fundamentale invocând așa-zisa grijă a guvernanților pentru sănătatea noastră. Guvernanții, care de la începutul pandemiei n-au dat un paracetamol la populație sau o pastilă de vitamina C, ne spun că ne vor nouă binele”, afirmă el.

Revendicări pe două voci: Simion vs. Șoșoacă

Este 18.30 și mulțimea din Piața Universității se revarsă pe trotuare și pe Magheru, pornind în marș către Piața Victoriei, unde îi așteaptă alți 3.000 de manifestanți întreținuți de către senatoarea independentă Diana Șoșoacă, fostă membră AUR. George Simion deschide calea protestatarilor. Dă mâna cu oamenii, îi îmbrățișează și face selfie-uri cu ei. De pe trotuare, organizatorii fac apeluri repetate: „Ușor, nu vă grăbiți, liniștiți, cu calm”.

În timp ce susținătorii lui Simion au scandat: „Nu cedăm, nu ne vaccinăm”, cei strânși în jurul senatoarei Șoșoacă au strigat: „Libertate! Unitate!”. Primii au ascultat rap cu tentă religioasă și discursuri anti-sistem, iar ceilalți au dansat hore și au cântat „Another Brick in The Wall”, de la Pink Floyd. Toți i-au huiduit pe guvernanți.

Protestele se termină aproape de miezul nopții. După această zi rămânem cu niște imagini – mii de oameni umăr la umăr, fără măști, protestând împotriva vaccinării – și cu o statistică dură – din cei 184 de pacienți decedați în ultimele 24 de ore, 92% erau nevaccinați.

Sursă: Libertatea.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII