vineri, aprilie 19, 2024
spot_img
AcasăActualitateUn aisberg de mărimea Londrei s-a desprins din Antarctica

Un aisberg de mărimea Londrei s-a desprins din Antarctica

Un fenomen glacial inedit

Cu toate dezbaterile publice despre încălzirea globală care au loc în ultima vreme, este greu de crezut că mai există pe mapamond un aisberg de dimensiunea unei metropole. Ultimul fenomen atipic al naturii a avut loc în Antarctica, unde un aisberg gigant de dimensiunea Londrei s-a desprins aproape de stația de cercetare Halley din Marea Britanie, anunță British Antarctic Survey.

Senzorii de pe suprafața platformei de gheață Brunt au confirmat desprinderea duminică, scrie BBC care menționează că toți cei 21 de angajați de la Stația de Cercetare BAS Halley nu sunt în pericol, potrivit Digi24.

Mai ceva ca aisbergul din Titanic

Platoul de gheață Brunt găzduiește Stația de Cercetare BAS Halley, care a fost mutată la 23 km încă din 2016, când a început desprinderea blocului de gheață. Dacă acea mutare nu ar fi avut loc, Halley s-ar afla acum într-o poziție foarte periculoasă, scrie BBC.

Glaciologii și echipele noastre de operațiuni au anticipat acest eveniment”, a spus profesorul Dame Jane Francis, potrivit BBC. Estimările arată că blocul desprins are aproximativ 1.550 km², adică de dimensiunile unui oraș. 21 de angajați lucrează la stație pentru a menține sursele de alimentare și instalațiile care mențin experimentele științifice să funcționeze de la distanță pe timpul iernii.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII