Cum menținem spiritul de echipă intact în contextul telemuncii?
Tranziția locului de muncă de la birou în mediul confortului de acasă vine cu multe provocări. O conexiune bună la internet și un spațiu comod nu sunt întocmai singurele necesități atunci când lucrezi de acasă pentru o perioadă nedeterminată. Companiile dispuse să mențină telemunca o constantă în viața noastră profesională, chiar și după pandemie, au nevoie de o strategie optimă pentru a stabili o comunicare eficientă cu angajații.
Cum păstrezi ierarhia intactă? În ce mod vor funcționa relațiile dintre departamente și cum supraviețuiește teamwork-ul într-o astfel de situație? Acestea sunt principalele provocări cu care angajatorii se confruntă în contextul implementării telemuncii ca stil de viață.
Oricât de multe beneficii ar avea resursele tehnologice, comunicarea devine fragmentată în momentul în care acestea intermediază relaționarea dintre angajați. Distanța fizică implică și impresia unei distanțe psihologice, făcând dificilă empatia între colegi. Limbajul comun dispare și trebuie să ne adaptăm unor noi modele de interacțiune. Cu toate acestea, tranziția nu este imposibilă. Oamenii se adaptează și se supun schimbărilor pretutindeni. Însă, un grup de angajați bine sudat va întâmpina dificultăți în a menține relațiile intacte și neafectate de contextul noii ordini de desfășurare a activiății profesionale.
Inteligența emoțională salvează relațiile de la distanță!

Inteligența emoțională reprezintă un scut important în accelerarea procesului de adaptare la noi schimbări care ne influențează viața, atât personală, cât și profesională. Cei care știu să își gestioneze cu ușurință sentimentele și reacțiile sunt capabili să empatizeze cu cei din jur.
Întâi de toate, telemunca înseamnă lipsa activității fizice. Lipsa pauzelor de cafea la cel mai apropiat bistro de lângă birou. Cum poate fi substituită o astfel de activitate intrată deja în rutină? Prin mutarea pauzelor de cafea în mediul online. De asemenea, organizarea unui Happy Hours virtual va determina creșterea solidarității într-un grup de colegi, obișnuit cu micile discuții care spărgeau gheața în diminețile haotice de la birou.
Majoritatea angajatorilor susține că menținerea atmosferei de camaraderie este cel mai important aspect pe care se bazează în această perioadă. A vorbi despre viața angajaților în afara locului de muncă încurajează consolidarea unui spirit de echipă extrem de eficient. În plus, avem multe de învățat de la generația tânără care și-a trăit copilăria în și cu mediul online alături. Acești nativi ai sferei digitale, care au crescut participând activ în comunități online, au deja un limbaj bine dezvoltat, necesar în construirea și menținerea relațiilor de la distanță.
Managementul relațiilor este un element cheie în dezvoltarea inteligenței emoționale. În contextul actual, a lucra de acasă poate părea un concept unic și efemer, dar cu siguranță, stilul de viață va fi reconfigurat de acesta, în momentul în care vom vorbi, în viitorul apropiat, de digitalizarea integrală a companiilor. Atunci vom realiza impactul pe care acesta l-a creat și măsura în care inteligența noastră emoțională s-a conturat în jurul inovațiilor pe care le-a adus în viața noastră.