SUA au suspendat ajutorul militar acordat Ucrainei, la doar câteva zile după discuția tensionată dintre președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în Biroul Oval.
Informația a fost confirmată luni de un oficial al Casei Albe, care a explicat că administrația americană a decis să ia o pauză în acordarea ajutorului, pentru a revizui modul în care acesta poate contribui la găsirea unei soluții în conflictul din Ucraina.
Ucraina, fără sprijinul SUA
Această pauză va continua până când președintele Trump va considera că liderii ucraineni au demonstrat un angajament autentic față de pace, au raportat agențiile Bloomberg și Fox News.
„Aceasta nu înseamnă încetarea definitivă a ajutorului, ci doar o pauză temporară”, a precizat oficialul Casei Albe, citat de Fox News.
Informațiile au apărut la doar câteva ore după ce președintele Donald Trump le-a spus reporterilor de la Casa Albă că nu a discutat despre suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina. Cu toate acestea, Trump a subliniat că președintele ucrainean Zelenski „ar trebui să aprecieze mai mult” sprijinul acordat de Washington.
În aproape trei ani de război, Statele Unite au acordat Ucrainei miliarde de dolari în ajutor militar și economic. Conform CNN, Casa Albă a decis să întrerupă ajutorul militar acordat Ucrainei, într-o mișcare menită să exercite presiune asupra Kievului.
Măsura de suspendare a ajutorului a fost aprobată luni seara. Decizia a fost luată în contextul în care Trump și consilierii săi așteaptă ca Zelenski să își asume responsabilitatea pentru incidentul din Biroul Oval de vineri.
De asemenea, este posibil ca președintele ucrainean să fie rugat să își ceară scuze publice, înainte ca administrația americană să continue discuțiile referitoare la acordurile comerciale sau să reia sprijinul extern.
Secretarul de stat, Marco Rubio, este unul dintre oficialii care au cerut public ca Zelenski să își ceară scuze pentru incidentul din Biroul Oval. De asemenea, influentul senator republican Lindsey Graham, un susținător tradițional al Ucrainei, a afirmat că Zelenski ar trebui să își dea demisia.
Ce armament a furnizat SUA în cei 3 ani de război
Sub administrația fostului președinte american, Joe Biden, Statele Unite au furnizat Ucrainei un sprijin militar în valoare de 65,9 miliarde de dolari începând cu invazia Rusiei din februarie 2022.
Printre cele mai importante livrări de ajutor se numără echipamente ingenioase de apărare aeriană, sisteme de apărare, muniții și lansatoare pentru a spori capacitatea Ucrainei de a răspunde atacurilor aeriene constante.
În ceea ce privește armele de foc, Statele Unite au furnizat 200 de obuziere de 155 mm, 72 de obuziere de 105 mm și milioane de cartușe de artilerie, alături de mai mult de 40 de lansatoare de rachete Himars.
Deși Pentagonul a refuzat să trimită avioane de luptă directe la Kiev, administrația Biden a furnizat 20 de elicoptere Mi-17 și, după mult timp de amânări, 31 de tancuri Abrams.
În plus, Statele Unite au livrat Ucrainei echipamente esențiale precum nave de patrulare, sisteme de apărare de coastă, mine Claymore, sisteme de comunicații prin satelit, dispozitive de vedere pe timp de noapte și sute de mii de veste antiglonț.