luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăIstorieȘTIRI EXTERNE UE le cere sârbilor şi kosovarilor să înceteze imediat conflictul

ȘTIRI EXTERNE UE le cere sârbilor şi kosovarilor să înceteze imediat conflictul

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, le-a cerut sîrbilor şi kosovarilor să „dezamorseze tensiunile imediat şi fără condiţii” după ciocniri în Kosovo soldate cu aproximativ 30 de răniţi printre soldaţii din forţele internaţionale.

Statele membre ale UE „discută despre posibile măsuri de adoptat dacă părţile continuă să reziste la măsurile propuse în vederea unei dezescaladări”, a declarat Borrell la Bruxelles după discuţii telefonice cu prim-ministrul din Kosovo şi cu preşedintele sârb, Alexander Vucic, scrie La Libre Belgique, citat de evz.

Josep Borrell a cerut autorităţilor din Kosovo să suspende operaţiunile de poliţie din jurul clădirilor municipale din nordul ţării şi manifestanţilor sîrbi să se retragă.

Conflictul escaladează în Serbia

Circa 30 de membri ai forţei internaţonale din Kosovo condusă de NATO (KFOR – Kosovo Force) au fost răniţi în ciocniri cu manifestanţii sîrbi care cer plecarea primarilor albanezi.

Mulţi membri ai comunităţii sârbe, majoritari în patru oraşe ale ţării, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari albanezi cu o participare mai mică de 3,5%.

Aceşti edili au fost instalaţi în funcţie săptămâna trecută de guvernul lui Albin Kurti, neţinând cont de apelurile la liniştire lansate de UE şi Statele Unite.

UE cere încetarea ostilităților 

Uniunea Europeană condamnă violenţele din ultimele zile din nordul Kosovo, contra unor civili, contra media, contra forţelor de ordine şi contra trupelor KFOR. Aceste violenţe „sunt total inacceptabile şi duc la o situaţie foarte periculoasă”, susține Borrell.

Deja e prea multă violenţă în Europa astăzi. Nu ne putem permite un nou conflict”, a susţinut şeful diplomaţiei europene, referindu-se la războiul din Ucraina.

La Zvecan, manifestanţii sîrbi au fost într-o primă etapă respinşi de forţele kosovare care au făcut uz de gaze lacrimogene. KFOR a încercat după aceea să separe cele două părţi înainte de a începe să disperseze mulţimea.

Protestatarii au răspuns aruncând pietre şi cocktailuri Molotov în direcţia soldaţilor.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII