La sfârşitul secolului al XIX-lea, în perioada de glorie a oraşului Sulina, aici convieţuiau greci, români, ruşi, armeni, turci, austro-ungari, evrei, albanezi, germani, italieni, bulgari, englezi, polonezi etc.
Atunci când inginerul Sir Charles Hartley a reconstruit oraşul, după ce a fost incendiat în totalitate de către englezi, a gândit mai întâi spitalul şi cimitirul.
La început, aici au fost înmormântaţi soldaţi din războiul Crimeii, pe piatra lor fiind menţionate numele portului şi al navei.
Grecul Ghiorghios Kontoguris, născut la Kefalonia, era un pirat “de uscat”. Kontoguris nu ataca pe apă, ci atrăgea ambarcaţiunile spre ţărm.
Se folosea de o vacă sau un bou, îi punea o scândură între coarne, de care agăţa două felinare. Plimba animalul pe malul mării, dând impresia că este vorba despre o corabie la mal, care se leagănă în valuri, astfel corăbiile eşuau în malul de nisip.
Legenda spune că Ghiorghios Kontoguris a fost un bun cetăţean, asemenea haiducilor care luau de la bogaţi şi dădeau săracilor. Se spune că o comoară pe care el a ascuns-o a rămas încă nedescoperită.
Timp de peste 300 de ani, Sulina a fost un loc de refugiu al piraţilor care jefuiau corăbiile venite din Occident.
Sursă: europafm.ro