sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_img
AcasăIstorieȘTIAI CĂ Regele Suediei a fost adăpostit într-un conac din Argeș? Istorie...

ȘTIAI CĂ Regele Suediei a fost adăpostit într-un conac din Argeș? Istorie de la 1714

În localitatea Budeasa din Argeș, la 10 kilometri distanță de Pitești, se află Conacul (Cula) Budișteanu, un monument reprezentantiv pentru cultura și patrimoniul județului.

În conacul Budișteanu din comuna Budeasa (Argeș) și-a găsit adăpost, într-o seară de noiembrie 1714, Regele Carol al XII-lea al Suediei, un mare lider scandinav.

Legenda spune că acest conac a fost ridicat de Pană, un căpitan din oastea lui Mihai Viteazul, conform Adevărul. Acest lucru este adeverit de o placă de marmură, aflată la intrare în clădire, care are următoarea inscripţie꞉ „Clădită de căpitan Pană ot Budeasa, în timpul lui Mihai Vodă (1598)”.

Regele Carol al XII-lea al Suediei, adăpostit la Conacul din Budeasa

Conacul căpitanului Pană din Budeasa este locul unde a fost găzduit în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 1714, Regele Carol al XII-lea al Suediei. Prezența sa este consemnată printr-o inscripție aflată la etajul conacului: „Carol XII, regele Suediei, fugărit de vrăjmași, s-a ascuns și odihnit aici”.

Carol al XII-lea (1682-1718) a fost monarh al Suediei, între anii 1697 și 1718. Domnia sa a coincis cu Marele Război al Nordului (1700-1721), împotriva Rusiei, Saxoniei și Danemarcei-Norvegiei, țări care au creat o coaliție împotriva Suediei.

În anul 1708, regele suedez Carol al XII-lea a invadat Rusia, acțiune militară ce s-a sfârșit printr-o înfrângere dezastruoasă a suedezilor și o victorie impresionantă a rușilor conduși de țarul Petru I la Poltava, la data de 8 iulie 1709. Ulterior, regele Suediei a căutat refugiu în sud, în Imperiul Otoman. Poarta l-a acceptat pe monarhul scandinav, iar Carol al XII-lea, împreună cu 1.000 de soldați, și-a instalat o tabără la Tighina, în Moldova.

Într-un scurt popas, Carol al XII-lea a stat în conacul boierului Budişteanu, situat astăzi pe teritoriul comunei Budeasa. A reușit să ajungă înapoi în Suedia, dar la patru ani de la această întâmplare, monarhul suedez și-a pierdut viața, fiind împușcat în timpul unei expediții militare în Norvegia.

Istoria Conacului Budiștenilor

Conacul Budiștenilor a fost reconstruit în perioada 1762-1764, de către marele armaș Șerban Budișteanu. A fost reparat și modificat în anul 1870, modificările structurale fiind efectuate de generalul Alexandru Budișteanu, fost aghiotant al regelui Carol I.

În perioada 1922-1927, inginerul Dimitrie Budișteanu a extins suprafața cu un corp important de clădire. Conacul Budiștenilor este amplasat în parcul amenajat post 1877, după proiectul generalului Alexandru Budișteanu, unul dintre restauratorii ansamblului arhitectural.

În prezent, Ansamblul boierilor Budișteanu este alcătuit din Conacul Budișteanu și parcul cu anexele conacului. Acestea sunt despărțite de un zid de piatră de Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric ridicat în perioada 1796-1804 de frații Budișteanu: marele armaș Șerban și postelnicul Nicolae.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII