marți, aprilie 16, 2024
spot_img
AcasăActualitateSTATISTICĂ: Rata mortalității prin cancer a scăzut cu 33% în ultimii 32...

STATISTICĂ: Rata mortalității prin cancer a scăzut cu 33% în ultimii 32 de ani

Rata deceselor prin cancer din SUA a scăzut cu 33% din 1991 până în prezent, ceea ce corespunde unui număr estimat de 3,8 milioane de decese evitate, potrivit raportului CA: A Cancer Journal for Clinicians. Rata de vieți pierdute din cauza cancerului continuă să scadă.

Scăderea cu 33% a mortalității prin cancer este „cu adevărat formidabilă”, a spus Karen Knudsen, director executiv al Societății Americane de Cancer.

Raportul atribuie acest progres constant îmbunătățirilor în tratamentul cancerului, scăderea fumatului și depistarea precoce.

Noile revelații pentru prevenire, depistare precoce și pentru tratament au avut ca rezultat câștiguri reale și semnificative în multe dintre cele 200 de boli pe care le numim cancer”, a spus Knudsen.

În raportul lor, cercetătorii de la Societatea Americană de Cancer au subliniat, de asemenea, că vaccinările HPV sunt legate de reducerea deceselor cauzate de cancer. Infecțiile cu HPV sau papilomavirus uman pot cauza cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, iar vaccinarea a fost asociată cu o scădere a cazurilor noi de cancer de col uterin.

În rândul femeilor în vârstă de 20 de ani, a existat o scădere cu 65% a ratelor cancerului de col uterin din 2012 până în 2019, „care au fost succedate de perioada în care vaccinurile HPV au fost puse în funcțiune”, a spus dr. William Dahut, directorul științific al societății.

Probabilitatea pe parcursul vieții de a fi diagnosticat cu orice cancer invaziv este estimată la 40,9% pentru bărbați și 39,1% pentru femei în SUA, potrivit noului raport.

Pandemia de coronavirus a încetinit progresul

În primele zile ale pandemiei de Covid-19, mulți oameni au sărit peste examenele medicale regulate, iar unii medici au observat o creștere a cazurilor avansate de cancer ca urmare a tratamentului întârziat de pandemie.

Cercetătorii Societății Americane de Cancer nu au reușit să urmărească „acea reducere a analizelor pentru depistarea cancerului pe care știm că am observat-o cu toții în toată țara în timpul pandemiei”, a spus Knudsen.

Datele au arătat că rata mortalității prin cancer din SUA a crescut în cea mai mare parte a secolului al XX-lea, ca urmare a deceselor cauzate de cancerul pulmonar. Apoi, pe măsură ce ratele de fumat au scăzut, au crescut îmbunătățirile în detectarea precoce și tratamentele pentru unele tipuri de cancer, favorizând astfel o scădere a ratei deceselor prin cancer.

Noul raport a constatat că rata de supraviețuire relativă la cinci ani pentru toate tipurile de cancer combinate a crescut de la 49% pentru diagnostice la mijlocul anilor 1970, la 68% pentru diagnostice în perioada 2012-2018.

Tipurile de cancer care au acum cele mai mari rate de supraviețuire sunt tiroida cu 98%, prostata cu 97%, testicul cu 95% și melanomul cu 94%, potrivit raportului.

Ratele actuale de supraviețuire sunt cele mai scăzute pentru cancerele de pancreas, la 12%.

Noi statistici privind cancerul de prostată

Deși rata mortalității cauzate de cancer este într-o scădere constantă, noul raport subliniază, de asemenea, că noile cazuri de cancer de sân, uter și prostată au fost „îngrijorătoare” și au crescut în Statele Unite.

Din păcate, cancerul de prostată rămâne numărul unu cel mai frecvent diagnosticat în rândul bărbaților din această țară, cu aproape 290.000 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată în ultimul an”, a spus Knudsen. Cancerul diagnosticat atunci când este limitat la prostată are o rată de supraviețuire la cinci ani de „peste 99%”, dar pentru cancerul de prostată metastatic, nu există un tratament durabil.

Cancerul de prostată este a doua cauză de deces prin cancer pentru bărbați din această țară”, a spus ea. „Ceea ce raportăm nu este doar o creștere a incidenței cancerului de prostată la toate categoriile demografice, ci și o creștere cu 5% de la an la an a diagnosticului bărbaților cu boală mai avansată.”

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII