vineri, februarie 23, 2024
spot_img
AcasăEducațieSTATISTICĂ: O treime dintre români nu au citit niciodată o carte!

STATISTICĂ: O treime dintre români nu au citit niciodată o carte!

Ieri, 23 aprilie, a fost Ziua Internațională a Cărții şi a drepturilor de autor sărbătorită printr-o decizie UNESCO de 28 de ani încoace.

Data nu a fost aleasă întâmplător de vreme ce aceeași zi marchează și comemorarea lui William Shakespeare! 459 de ani de la nașterea dramaturgului britanic!

În ceea ce priveşte pasiunea românilor pentru cărți, statiscile nu arată deloc bine.

Statistic, o treime dintre români nu au citit niciodată o carte

Românii nu mai au timp să citească! Adulții spun că de cele mai multe ori nu au timp, iar tinerii recunosc că este mai ușor să asculte podcasturi sau să vadă filme, potrivit ȘtirileProTV.

Nu e de mirare că România a ajuns să înregistreze o rată a analfabetismului funcțional de 41%, la evaluarea de citire. Procentul rezultă din testele PISA.

Ultimele date furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că pe lângă numărul de cititori din ce în ce mai mic, în ultimii 30 de ani și numărul bibliotecilor de la noi s-a înjumătățit.

Nu mai suntem pasionați de lectură

Oana Boca – Director Centrul Național al Cărții:Noi vorbim despre piața de carte din România care este la 60 de milioane de euro și ne uităm spre Germania care are 9 miliarde de euro. Suntem pe locurile codașe la lectură în Europa, iar acest lucru este datorat mai multor cauze. Pe de o parte dinspre tot ce s-a întâmplat în politicile din zona culturală și pe de altă parte din sfera politicilor educaționale. Cele două seturi de politici nu și-au propus vreodată să se întâlnească și să facă o strategie coerentă pentru educația pentru lectură”.

La târgurile de carte stăm bine! Totuși, la târguri de carte cititorii vin în număr mare, fie atraşi de reduceri, fie pentru că pot întâlni scriitori contemporani. De curând, la prestigiosul festival de carte desfăşurat în aceste zile la Paris, standul țării noastre a fost printre cele mai căutate de străini.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII