luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăActualitateSECURITATE INTERNAȚIONALĂ Declaraţie comună semnată de România, Ucraina și R. Moldova

SECURITATE INTERNAȚIONALĂ Declaraţie comună semnată de România, Ucraina și R. Moldova

România, Republica Moldova și Ucraina au adoptat, joi, la București, o declarație comună în care subliniază angajamentul pentru „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova şi Ucrainei”.

Documentul a fost semnat de miniştrii de Externe şi ai Apărării din cele trei state, potrivit ȘtirileProTV.

Statele noastre sunt conectate de istorie, geografie şi de viziunea noastră comună pentru un viitor paşnic şi prosper. Apreciem beneficiile dezvoltării legăturilor noastre puternice în domeniile politic, economic, al infrastructurii, securităţii, apărării şi ale legăturilor culturale, atât pentru ţările noastre, cât şi pentru întreaga regiune. Ca parteneri din partea estică a continentului european, împărtăşim preocupări similare de securitate şi avem acelaşi interes pentru o regiune a Mării Negre stabilă şi sigură”, arată aceştia, potrivit documentului.

Declaraţia comună reiterează că invazia militară brutală, ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, ca o continuare a agresiunii începute de Rusia asupra Ucrainei în 2014, a provocat suferinţe şi distrugeri pentru milioane de oameni, readucând din nou războiul pe continentul european.

Pe lângă atacurile armate asupra Ucrainei, Rusia continuă să folosească tactici hibride variate, care urmăresc să intimideze în continuare Ucraina, Republica Moldova şi alte state din regiune. Ne exprimăm dorinţa de a încuraja cooperarea apropiată pentru a consolida capacităţile comune pentru a combate propaganda rusă şi a întări rezilienţa societăţilor noastre, inclusiv în ceea ce priveşte dezinformarea”, punctează miniştrii celor trei ţări, conform Agerpres.

Declarația comună atacă acţiunile agresive 

Războiul de agresiune al Rusiei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Am condamnat agresorul şi pe toţi cei care facilitează războiul dus de Rusia, inclusiv Belarus”, adaugă ei.

În document este menţionată şi Marea Neagră, care „rămâne o regiune de importanţă strategică pentru continentul european şi pentru regiunea euroatlantică”.

Vom continua să lucrăm împreună, atât timp cât va fi necesar, pentru a sprijini dreptul statelor de a-şi alege liber politica externă şi alianţele, pentru a-şi exercita dreptul la auto-apărare, pentru a consolida rezilienţa şi stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în regiunea noastră”, subliniază semnatarii declaraţiei comune.

Conferința, o premieră în România

Organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei, conferinţa este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de cele două ţări, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Totodată, Bogdan Aurescu a găzduit şi a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de Externe, care a fost axată pe teme de securitate şi a beneficiat de participarea miniştrilor Apărării din cele trei state.

La reuniune au participat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, şi primul adjunct al ministrului de Externe al Ucrainei, Emine Dzapharova.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, nu a mai putut efectua deplasarea la Bucureşti, din cauza evoluţiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, dar a participat la conferinţă online.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII