vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăActualitateRusia îi va deporta pe locuitorii din regiunile ucrainene anexate ilegal! Decret...

Rusia îi va deporta pe locuitorii din regiunile ucrainene anexate ilegal! Decret semnat de Putin

Rusia îi va deporta pe locuitorii celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova la 30 septembrie 2022 – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – dacă aceştia nu adoptă cetăţenia rusă, potrivit unui decret promulgat joi de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a vizitat recent pentru a doua oară teritoriile ocupate de armata rusă în Ucraina, transmite EFE, citată de G4media.

Cei care nu vor să fie deportați trebuie să îşi declare în mod expres disponibilitatea de a primi paşaportul rusesc sau, în caz contrar, de a-şi menţine cetăţenia actuală sau statutul de apatrid. Dacă refuză să jure credinţă Rusiei, atunci vor putea rămâne în cele patru teritorii din estul şi sudul Ucrainei doar până la 1 iulie 2024, potrivit agenţiei Interfax. Ulterior, aceştia vor fi consideraţi cetăţeni străini şi pot fi expulzaţi din ceea ce Kremlinul consideră a fi teritorii ale Federaţiei Ruse.

Armata rusă controlează doar parţial cele patru regiuni, unde nu se ştie câţi oameni mai trăiesc, întrucât milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor către Rusia şi în câteva ţări învecinate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu va exista pace cu Rusia până când graniţele recunoscute internaţional nu vor fi restabilite, la momentul în care Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de URSS în 1991.

Ucraina a acuzat Rusia că a răpit minori din teritoriile ocupate, acţiuni pe care Curtea Penală Internaţională (CPI) le consideră crime de război, şi că i-a forţat să accepte cetăţenia rusă. Din acest motiv, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, cu toate că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe cu sediul la Haga.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII