vineri, februarie 23, 2024
spot_img
AcasăBreaking NewsRusia ar putea începe o invazie a Ucrainei printr-un atac asupra Kievului,...

Rusia ar putea începe o invazie a Ucrainei printr-un atac asupra Kievului, spune premierul britanic. Când ar putea avea loc?

Premierul britanic Boris Johnson a spus că Rusia ar putea începe o invazie a Ucrainei printr-un atac asupra Kievului. Potrivit acestuia, Kremlinul a pregătit un plan pentru un blitzkrieg, relatează BBC.

Informaţiile sunt foarte clare că există 60 de grupuri de luptă ruseşti la graniţele Ucrainei. Planul pentru un război fulger care ar putea distruge Kievul este evident pentru toată lumea. Trebuie să transmitem clar Kremlinului, Rusiei că acesta va fi un pas dezastruos”, a subliniat premierul britanic. Potrivit lui Boris Johnson, în cazul unei invazii ruse a Ucrainei, liderii europeni au convenit asupra unui pachet fără precedent de sancţiuni împotriva Kremlinului.

Anterior, premierul Marii Britanii a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia ar presupune un conflict sângeros. Şeful Biroului preşedintelui Ucrainei, Andrii Ermak, şi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Statelor Unite, Jake Sullivan, au discutat despre provocările de securitate din jurul Ucrainei şi despre cooperarea activă pentru consolidarea capacităţilor de apărare.

Cu o zi înainte, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a decis să mărească nivelul de pregătire pentru desfăşurarea unui grup de trupe în cazul activării Forţei de reacţie rapidă a NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Decizia lui Austin s-a datorat lipsei de detensionare a situaţiei din jurul Ucrainei de către Rusia. Deciziile privind transferul de forţe în Europa nu au fost încă luate, a spus Kirby. Rusia nu a creat până în prezent din forţele comasate la frontieră vreun grup de atac, care să indice iminenţa unei ofensive în Ucraina, a declarat marţi ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform, pe fondul temerilor privind o posibilă invazie rusă în Ucraina.

Ucrainenii nu trebuie „să-şi facă valizele în grabă”, a afirmat ministrul ucrainean într-o conferinţă de presă la Kiev, care a lansat un apel la calm concetăţenilor săi pe care i-a îndemnat să-şi păstreze luciditatea şi să nu intre în panică. O reuniune a Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, for consultativ pe lângă preşedinţia Ucrainei, a avut loc luni sub conducerea şefului statului, Volodimir Zelenski. Printre problemele examinate s-au numărat măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale împotriva ameninţărilor externe şi interne, stadiul actual al economiei, situaţia din sectorul energetic şi combaterea pandemiei, notează Ukrinform.

Pe de altă parte, general-locotenentul Olexander Pavliuk, comandantul operaţiunilor Forţelor mixte ucrainene, a declarat luni într-un interviu pentru The Times că nu exclude ca armata rusă să încerce să atace Ucraina din mai multe direcţii pentru a ocupa opt regiuni ale ţării, conform agenţiei de presă ucrainene LB.ua.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona un atac împotriva Ucrainei dinspre mai multe direcţii simultan şi ocuparea a opt regiuni cheie, inclusiv Nipru, Odesa şi Harkov, a afirmat el, avertizând că un astfel de scenariu ar însemna pierderea tuturor capacităţilor militare şi industriale majore de către Ucraina, inclusiv accesul la Marea Neagră. Pavliuk a menţionat că Rusia a desfăşurat 54 de grupuri tactice de luptă, inclusiv 36 de rachete balistice Iskander cu rază medie de acţiune, care ar putea lovi Kievul.

Între diverse scenarii, data de 20 februarie este menţionată ca fiind data după care ar fi posibilă o invazie rusă în Ucraina. Atunci, se vor încheia Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, iar în Belarus – exerciţiile militare comune cu armata rusă. „Este o dată care ne îngrijorează„, a subliniat generalul ucrainean, adăugând că nu numai armata, ci şi rezerviştii vor fi implicaţi în respingerea unei eventuale invazii.

Ministerul Apărării ucrainean a declarat anterior că efectivele Forţelor de Apărare Teritorială (TRO, rezerviştii – n.r.) au jur de 10.000 de oameni, dar, în situaţii excepţionale, acestea pot ajunge la peste 130.000 de persoane. Aceste forţe sunt chemate să respingă eventuala agresiune militară rusă, notează LB.ua.

Potrivit sondajelor de opinie, fiecare al doilea bărbat ucrainean este gata să se alăture Forţelor de apărare teritorială, iar în rândul femeilor procentul este de 18%. Înaltul ofiţer a mai spus că ofensiva rusească va începe în zona de sud-est Ucrainei. Locul atacului a fost estimat în baza informaţiilor potrivit cărora în zona respectivă se concentrează o parte semnificativă a industriei de apărare ale ţării. La rândul său, administraţia prezidenţială a SUA a transmis că Rusia este pregătită să invadeze Ucraina din trei direcţii, pentru a face mai dificilă apărarea.

Sursă: Adevărul.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII