sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_img
AcasăActualitateRomânul ținut ostatic de teroriști, eliberat după 8 ani de când a...

Românul ținut ostatic de teroriști, eliberat după 8 ani de când a fost răpit în Burkina Faso

ACTUALITATE Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso în 2015, a fost eliberat „și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României”, a anunțat miercuri Ministerul Afacerilor Externe.

Originar din județul Neamț, Iulian Gherguț, a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune, în timp ce lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african.

Cum a avut loc răpirea?

Răpirea a avut loc în urma unui atac lansat de persoane înarmate asupra unui convoi aflat în misiune de patrulare, informează Libertatea.

Rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico-diplomatice”, precizează în comunicatul MAE.

Președintelui Klaus Iohannis, a transmis pe rețeaua X, fostă Twitter, felicitări instituțiilor române și mulțumiri partenerilor externi care s-au implicat în acest caz. „Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a transmis Ioahnnis.

Iulian Gherguț, ostatic timp de 8 ani

Iulian Gherguț lucra pentru firma de securitate a lui Horațiu Potra, care asigura paza obiectivelor economice din zonele de conflict ale omului de afaceri Frank Timiș, proprietarul minei de la Tambao. În iunie 2018, ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleşcanu, a anunțat că românul se afla în Mali.

Gherguț a fost ostatic al grupării islamiste Al-Qaeda din Mali (JNIM), alături de alţi cetăţeni străini. În iulie 2017, filiala Al Qaida din Mali a publicat o înregistrare video cu şase ostatici străini, printre care se afla și românul Iulian Gherguţ, anunța atunci SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

În noiembrie 2016, jihadiştii au dat publicităţii o înregistrare în care românul cerea guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso. De asemenea, în august 2015, Gherguț apăruse într-o altă înregistrare video, înconjurat de soldați solicitând statului român să-l ajute.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII