Guvernul a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim va crește, un pas important pentru alinierea României la standardele europene.
Cu toate acestea, există incertitudini legate de aplicarea unei măsuri fiscale esențiale: OUG-ul care a majorat suma netaxabilă din salariul minim de la 200 la 300 lei. Până acum, autoritățile nu au clarificat dacă această modificare va fi valabilă și anul viitor.
Creșterea salarială
Actul normativ care prevede scutirea de impozit a 300 de lei din salariul minim pe economie se aplică doar veniturilor din salarii pentru perioada iulie-decembrie 2024, lăsând incertitudini asupra aplicabilității sale ulterioare.
Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2025 va fi de 350 de lei brut, însă economiștii semnalează o mare incertitudine. Dacă cei 300 de lei rămân netaxați, românii vor beneficia de o sumă suplimentară de 212 lei. În schimb, dacă măsura nu va fi prelungită, creșterea brută se va limita la doar 67 de lei.
Un salariat cu salariu minim de 3.700 lei încasează 2.363 lei net. Odată cu majorarea salariului minim la 4.050 lei, aproximativ 1.823.520 de angajați vor beneficia de această creștere, față de doar 843.668, cum este în prezent.
Tariful orar în România va ajunge la 24,496 lei/oră, calculat pe baza unui program de lucru standard de 165,334 ore pe lună.
Economiștii sunt optimiști
Majorarea constantă a salariului minim are un impact pozitiv asupra economiei, spun economiștii.
Aceștia susțin că salariul minim brut ar putea ajunge la 4.050 lei anul viitor, iar aceasta va ajuta la reducerea disparităților economice.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a explicat că „majorarea salariului minim a fost o decizie luată în urma unor analize și discuții cu partenerii sociali, inclusiv sindicate și patronate, având în vedere și modelele europene de calcul, care se bazează pe indicatori economici transparenți și previzibili.
Scopul acestei măsuri este de a reduce numărul angajaților vulnerabili la sărăcie și excluziune socială, având efecte benefice la nivel social, prin stimularea ocupării și creșterea puterii de cumpărare”, a adăugat ministrul.