marți, decembrie 5, 2023
spot_img
AcasăActualitateRomânia, campioană mondială la videochat! Câștigă românii mai mult din videochat decât...

România, campioană mondială la videochat! Câștigă românii mai mult din videochat decât din IT?

Industria videochat din România, comparabilă cu cea din IT

Românii care activează în acest domeniu obțin venituri foarte mari, astfel încât nu e de mirare că România a ajuns în topul mondial al câștigurilor din videochat.

Industria videochat a explodat în ultima perioadă în România, a susținut, zilele trecute, președintele ANAF, Lucian Heiuș. El a precizat că sunt 5.000 de firme care au acest obiect de activitate și 400.000 de persoane care lucrează în videochat, notează Adevărul.

Dacă 400.000 de persoane este o cifră reală, şi fete şi băieţi, înseamnă dublul pieţei de IT, o piaţă la care ne raportăm ca având o pondere de 6% din PIB şi cele mai mari salarii”, a susținut Cristian Hostiuc, redactorul-șef al Ziarului Financiar.

Statul român nu înțelege industria

Statul român nu înțelege business-ul și nu e pregătit din punct de vedere legal și fiscal”, a declarat specialistul în Resurse Umane, Doru Șupeală.

El a precizat că meseria de model de videochat nu este în Codul Ocupațiilor din România, deși se practică de foarte multă vreme și se obțin venituri foarte mari, de cele mai multe ori fiscalizate. În plus, Șupeală crede că nu se știe exact dacă în cifra dată de directorul ANAF sunt incluși și cei care fac „Only fans” pe alte platforme. „Profesiile nu sunt bine definite”, a adaugat Șupeală.

Câți români fac videochat?

Oamenii cu care am vorbit din industrie spun că sunt, într-adevăr, foarte mulți români care practică videochat și dacă ne uităm în marile orașe la o mulțime de tinere care conduc mașini frumoase și care au viață bună, cred că cifra este aproape de realitate. Cifra apropiată de realitate ar fi 200.000 de modele plus 50-100.000 de angajați pe partea tehnică”, a explicat expertul în Resurse Umane.

Pe de altă parte, industria IT de la noi are undeva în jur de 300.000 de specialiști, aici incluzând și profesiile auxiliare.

Cred că industria de videochat din România face câteva miliarde de euro anual. Din păcate, n-avem date de la ANAF. Datele obținute de la cei din industrie cu care am vorbit arată că global, pe cele mai importante piețe – SUA și Europa – se fac câteva zeci de miliarde de euro din videochat, iar România este mereu în top, având cam 30% din industrie”, precizează specialistul.

Câștigă românii mai bine din videochat decât din IT?

În piața IT din România se câștigă între 500 de euro pe lună și până la 10.000 de euro. În piața de videochat, cele mai multe modele au venituri mici.

Venituri mici în această industrie înseamnă 1.000 – 2.000 de euro lunar, care pentru standardul de salarii din România nu e rău deloc. E forțat să spunem că videochatul face mai mulți bani decât IT-ul,însă cu siguranță videochatul face bani semnificativi și care merită atenția la fel ca IT-ul”, a subliniat Șupeală.

Industria videochat este comparabilă cu IT-ul: „Lucrează un număr foarte mare de oameni și obțin venituri foarte mari. Ar fi bine ca Statul român să facă niște statistici și să le publice, ca să înțelegem dimensiunile fenomenului”.

Românii au talent la limbi străine

O explicație solidă pentru care România ocupă locuri fruntașe în topurile mondiale la videochat este că românii sunt foarte buni în comunicarea în limba engleză.

Proporția câștigurilor vine din durata și calitatea conversațiilor, cu cât reușești să ții mai mult clientul pe contul tău, câștigi mai mulți bani. Se pare că românii au un talent la a învăța repede limbi străine și știm că avem câteva milioane de români plecați în Vest fără să fi știut vreo limbă străină și s-au descurcat acolo. Avem asta ca talent nativ”, explică specialistul.

O meserie mult subestimată: „Nu vei face mulți bani în această industrie dacă ești prost, trebuie să fii isteț, inteligent, să le captezi atenția, iar aceste lucruri se educă, se exersează”. Specialistul Doru Șupeală propune un experiment: „Cine face un compromis etic și moral mai mare legat de propria persoană: femeile care lucrează 10-12 ore în fabricile de textile cu salariul minim pe economie, în condiții inumane și cu șefi brutali, sau fetele ce fac videochat online fără a fi forțate, presate, obligate să facă ceva ce nu vor. Merită discuția asta”, a concluzionat acesta.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII