luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsRO ALERT de șerpi în Oradea! Amendă de 5.000 de lei...

RO ALERT de șerpi în Oradea! Amendă de 5.000 de lei pentru cei care ucid un exemplar

Alertă mai puţin obişnuită în Oradea

Atenţie, în zonă sunt şerpi! Închideţi uşile şi geamurile! Cu un astfel de mesaj s-au trezit locuitorii din Oradea. În ultimele zile mai mulţi şerpi, unii chiar de un metru şi jumătate, au fost văzuţi în parcuri, pe alei şi în preajma unei grădiniţe.

Cu toate că oamenii sunt speriaţi, autorităţile spun că aceştia nu sunt periculoşi şi nici agresivi. Mai mult, sunt protejaţi de lege, iar uciderea unui exemplar se sancţionează cu până la 5.000 de lei, potrivit ObservatorNews.

Oradea, împrejmuită de șerpi

Problema şerpilor din Oradea persistă de cel puţin o lună de zile. Odată cu venirea sezonului cald, reptilele şi-au părăsit culcuşurile de iarnă pentru a găsi hrană, dar şi pentru a se reproduce. Un șarpe uriaș a fost văzut zilele trecute langa o grădiniță de la periferia orașului, însă, până la sosirea autorităţilor, s-a ascuns în vegetaţia bogată din zonă.

Spre deosebire de anii anteriori, într-adevăr, s-a înmulţit numărul de sesizări cu privire la existenţa unor şerpi în anumite zone în Oradea, dar şi în judeţ. Şerpii, ca specie, e specie protejată”, a explicat Marius Orbai, jurist garda de mediu Bihor.

Ce spun biologii

Şerpii care ajung în oraşe nu sunt periculoşi, susţin biologii. Mai mulți localnici au alertat autorităţile şi au cerut ajutor după ce au văzut şerpi pe lângă blocuri sau la locurile de joacă pentrzu copii.

Reacţia normală este cât mai multă pasivitate, mişcări lente, nu arătăm frică, nu fugim, ne retragem uşor şi mai ales nu atacăm şarpele cu beţe sau cu pietre, recomandă Cornel Gingătașu, medic veterinar.

3 specii de șerpi veninoase în România

În ţara noastră trăiesc 10 specii de şerpi, dar dintre aceste doar 3 sunt veninoase: vipera cu corn, vipera de munte şi vipera de stepă. Şerpii veninoşi sunt uşor de recunoscut după forma capului triunghiular şi după desenele în zig-zag de pe corp.

În cazul în care suntem muşcaţi de o viperă este important să curăţăm rana şi să sunăm la 112. Nu trebuie să facem incizii, să aplicăm garou sau să punem gheaţă. Trebuie să ajungem la medic pentru a primi un ser antiviperin.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII