luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăActualitateRisc de prăbușire pentru Piața Unirii din București! Specialiștii propun demolarea completă

Risc de prăbușire pentru Piața Unirii din București! Specialiștii propun demolarea completă

După problemele care par să nu se mai termine în Pasajul Unirii (accidente, apa care se scurge în pasaj atunci când plouă, deși pasajul a fost renovat de curând), specialiștii anunță că Piața Unirii este acum în pericol de prăbușire.

Planșeul Pieței Unirii, structura uriașă de beton care susține întreaga infrastructură din centrul Capitalei, este un real pericol, arată cea mai recentă expertiză realizată de Universitatea Tehnică de Construcții. Inginerii au găsit degradări severe la construcția pe sub care trece Dâmbovița, potrivit Libertatea.

Construit în anii ’30, Planșeul Unirii, acoperă albia râului Dâmbovița, între intersecția dintre strada Căldărari și strada Halelor și bulevardul Dimitrie Cantemir. Este o construcție masivă din beton de aproximativ 17 centimetri, susținută de niște grinzi, întinsă pe toată porțiunea cu fântânile de pe bulevardul Unirii și spațiul verde din parc.

Piața Unirii, stare avansată de degradare

Inginerii atrag atenția că planșeul se află într-o stare avansată de degradare. Acest lucru este cu adevărat îngrijorător, având în vedere că Piața Unirii este una dintre cele mai circulate zone din București.

Stâlpii de susținere sunt crăpați și fisurați, armăturile sunt corodate, rupte pe alocuri, iar din placa planșeului sunt căzute bucăți întregi de beton. Din cauza apei care trece pe sub planșeu, s-a creat mucegai, iar infiltrațiile de apă au fisurat grinzile.

Unele dintre degradări sunt severe și apreciem că există zone unde o mare parte din capacitatea de rezistență a structurii este depășită de nivelul de eforturi unitare produse de acțiunile la care este expusă în prezent structura”, explică inginerii.

Lucrări de consolidare sau reconstrucție de la zero

Structura are nevoie urgentă de lucrări de reabilitare și consolidare, avertizează aceștia, pentru „a evita avansarea rapidă a degradărilor existente și un colaps nedorit al structurii”.

Inginerii propun două variante:

  • lucrări de consolidare sau
  • demolare completă și reconstrucție de la zero.

Cu toate că de-a lungul timpului au fost efectuate intervenții la nivelul infrastructurii de pe bulevardul Unirii, acestea au fost de ordin minor. Primăria Sectorului 4 speră să înceapă lucrările în a doua jumătate a anului viitor.

Până atunci, a cerut ca prin Piața Unirii să nu mai circule vehicule mai mari de 3,5 tone.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII