vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsREZULTATE ALEGERI TURCIA: Erdogan și-a anunțat victoria

REZULTATE ALEGERI TURCIA: Erdogan și-a anunțat victoria

Înaltul Consiliu Electoral al Turciei arată că Erdogan conduce în cursa pentru funcția de președinte cu 53,4% dintre voturi, iar 75,4% dintre urnele de vot au fost numărate, potrivit rezultatelor preliminare oficiale.

Agenția de presă a statului, Anadolu, arată că după 98,64% dintre voturi numărate, Erdogan are 52,09% iar Kiliçdaroğlu 47,91%. „Am încheiat a doua rundă a alegerilor prezidențiale cu favoarea națiunii noastre”, a spus Erdogan. „Vom conduce țara în următorii cinci ani”, a declarat el în fața susținătorilor, aflat deasupra unui autobuz în districtul său de acasă din Istanbul.

Turcii au votat duminică într-o confruntare pentru funcția de președinte după care Recep Tayyip Erdogan ar putea să-și extindă guvernarea într-un al treilea deceniu și să persiste cu calea tot mai autoritară a Turciei, informează Digi24.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a sfidat sondajele de opinie și a câștigat cu aproape 5 puncte procentuale în fața rivalului Kemal Kilicdaroglu, în primul tur de scrutin care a avut loc pe 14 mai. Însă el a obținut mai puțin de 50% din voturile necesare pentru a evita un al doilea tur, într-o cursă cu consecințe profunde pentru turci și geopolitica globală.

Erdogan și-a anunțat deja al treilea mandat de președinție

La 14 mai, prezenţa generală la vot a fost de 87,04%, cu un nivel de 88,9% în Turcia şi 49,4% în străinătate. Secțiile de votare au fost mai puțin active în multe locuri decât în urmă cu două săptămâni, potrivit Reuters. Prezența la vot neașteptat de puternică în contextul unei crize a costului de trai și o victorie la alegerile parlamentare pentru coaliția condusă de conservatorii cu rădăcini islamiste ai AK, naționaliștii MH și alții, l-au menținut pe veteran pe linia de plutire.

Kilicdaroglu este candidatul unei alianțe de opoziție formată din 6 partide și conduce Partidul Republican al Poporului (CHP), creat de fondatorul Turciei Mustafa Kemal Ataturk.

În conformitate cu regulile electorale, ştirile, previziunile şi comentariile despre vot sunt interzise până la ora locală 18.00, iar presa are libertatea de a relata despre rezultatele alegerilor doar de la ora 21.00. Cu toate acestea, Înaltul Consiliu Electoral poate permite presei să relateze rezultatele mai devreme şi, de obicei, o face.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII