vineri, aprilie 19, 2024
spot_img
AcasăActualitateREMARCABIL! NASA a publicat noi imagini obținute de telescopul spațial James Webb

REMARCABIL! NASA a publicat noi imagini obținute de telescopul spațial James Webb

Agenția spațială americană NASA a prezentat noi imagini în premieră realizate de telescopul spațial James Webb. Printre ele, stele pe moarte sau nebuloase unde se nasc stele, planete din afara sistemului nostru solar, a căror atmosferă conține apă, și un grup de galaxii strâns unite într-un dans cosmic.

Folosindu-se de efectul de lentilă gravitațională oferit de un roi de galaxii, telescopul James Webb a putut obține o imagine în care apar galaxii atât de îndepărtate, încât au peste 13 miliarde de ani vechime. Una dintre ele a fost estimată la 13,1 miliarde de ani vechime.

Ce imagini a publicat NASA

În programul live de o oră în care fotografiile au fost dezvăluite una câte una, au fost prezentate imagini cu două nebuloase ce ilustrează ciclul de viaţă al stelelor, o exoplanetă şi un grup compact de galaxii.

Fiecare imagine reprezintă o nouă descoperire”, a declarat în deschidere directorul NASA, Bill Nelson. „Fiecare va oferi omenirii o viziune asupra Universului pe care nu am mai văzut-o niciodată”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Luni, o primă imagine realizată de telescop, ce ilustrează vremurile îndepărtate ale cosmosului, a fost dezvăluită în prezenţa preşedintelui american Joe Biden, care a salutat momentul „istoric”.

Fotografia, care abundă în detalii, arată galaxii formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

O altă imagine, în care apare Nebuloasa Carina, situată la o distanţă de aproximativ 7.600 de ani-lumină, ilustrează formarea stelelor. Ea găzduieşte numeroase stele masive, de câteva ori mai mari decât Soarele nostru.

Nebuloasa Inelului Sudic (Southern Ring) este o aşa-numită nebuloasă planetară (deşi nu are nimic de-a face cu planetele): este un nor imens de gaz ce înconjoară o stea muribundă.

Un alt obiectiv: Cvintetul lui Stephan, un grup de galaxii care interacţionează între ele într-un fel de dans cosmic.

Un alt obiect cosmic a cărui imagine a fost dezvăluită marţi este o exoplanetă, adică o planetă aflată pe orbită în jurul unei alte stele decât Soarele nostru, una dintre principalele obiective de cercetare ale lui James Webb.

Aceasta nu a fost fotografiată efectiv, ci a fost analizată prin spectroscopie, o tehnică utilizată pentru a determina compoziţia chimică a unui obiect îndepărtat. În acest caz, WASP-96 b este o planetă uriaşă compusă în principal din gaz.

Coroborând datele obţinute anterior cu ajutorul altor telescoape cu cele ale lui James Webb, „vom fi probabil capabili să detectăm vaporii de apă” în atmosfera exoplanetei, a estimat pentru AFP José A. Caballero, astronom la Centrul de Astrobiologie din Spania şi specialist în astfel de planete.

Agenția spațială americană anunțase că imaginile au fost obținute de telescopul James Webb în cinci zone ale spațiului.

  • Nebuloasa Carina – una dintre cele mai mari și luminoase nebuloase de pe cer, aflată la aproximativ 7.600 de ani-lumină de noi, în constelația Carina. Nebuloasele sunt structuri cosmice în care se formează stelele.
  • Planeta WASP-96 b – o planetă-gigant în afara sistemului nostru solar, compusă în principal din gaze. Planeta, situată la 1.150 de ani-lumină de noi, orbitează în jurul stelei sale o dată la 3,4 zile și are masa aproximativ jumătate din ce a lui Jupiter.
  • Nebuloasa Southern Ring – este un nor de gaze în care se formează planete, care înconjoară o stea aflată pe moarte. Are un diametru de aproape o jumătate de an-lumină și se află la circa 2.000 de ani-lumină de noi.
  • Cvintetul lui Stephan – aflat la circa 290 de milioane de ani-lumină de noi, în consteația Pegas. Este primul grup compact de galaxii, descoperit în 1877. Patru din cele cinci galaxii ale grupului sunt „blocate” într-un dans cosmic în care se apropie în mod repetat una de alta.
  • Roiul de galaxii SMACS 0723 – folosit pe post de lentiă gravitațională, pentru a observa galaxiile aflate la distanțe mult mai mari în spațiu și timp.

Sursă: Digi24.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII