luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăActualitateRegele Charles a recitat din Eminescu la Cotroceni! „Întodeauna m-am simțit acasă...

Regele Charles a recitat din Eminescu la Cotroceni! „Întodeauna m-am simțit acasă în România”

Regele Charles al III-lea a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, că „întotdeauna s-a simţit „acasă” în România, pe care a numit-o, în limba română, „ţară de glorii, ţară de dor”, citând din poezia lui Mihai Eminescu, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România. Vă mulțumesc domnule președinte pentru cuvintele frumoase și generozitatea imensă pe care ați manifestat-o organizând această recepție. Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. Când am venit aici și chiar dinainte am simțit o legătură profundă cu România.

Regele României era vărul Regelui Marii Britanii, iar Regina Maria era descendent al Familiei Regale britanice, iar tatăl meu a fost văr cu Regele Mihai și aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Întotdeauna m-am simțit acasă în România. În toți acești ani am avut bucuria de a putea călători prin toată țara și am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martori la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc și care este o mărturie a energiei, inovativității și rezistenței dumneavoastră”, a declarat Regele.

Regele Charles, puternic impresionat de România

Regele a mai adăugat că „a fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, care fac față provocărilor lumii moderne, în toate domeniile” și că „a fost inspirat de oamenii pe care i-a întâlni”. „Am ajuns să iubesc România, cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea. Țară de glorii, țară de dor! România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici sunt numeroase specii care au dispărut din alte zone din Europa și din lume. Cu atât mai prețioasă devine deci această țară. Dar, mai ales, prețuiesc prietenii mei din România.

Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni care sunt și aici în sală, care m-au sprijinit și în proiecte, care fac bine. Din ce în ce mai mulți britanici vin anual în România și milioane de români reprezintă un element important al vieții în Marea Britanie. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice”, a mai spus Regele Charles al III-lea, potrivit Digi24.

Prima vizită oficială în calitate de rege al Marii Britanii

Ultima vizită în România a Alteţei Sale Regale Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022. Pe 6 mai, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.

Regele Chrales nu este însoțit de regina consoartă Camilla, de altfel, regina nu a ajuns niciodată pe meleagurile românești.

La Viscri nu mai există locuri de cazare

Vestea că Charles vine în România, pentru prima oară în calitate de monarh, a crescut enorm cerea de cazare în zonă. Încă de acum trei zile, la Viscri, satul de suflet al Regelui Charles, dar și în localitățile învecinate, s-a ocupat tot. Cei care ar vrea să fie în preajma regelui în această zonă trebuie să știe că nu mai este disponibilă pentru cazare nicio cameră, scrie Ziua de Cluj.

Jurnaliștii britanici amintesc că, în țara noastră, regele – care este, după cum spun ei „descendent al eroului național Vlad Țepeș” – deține cel puțin zece proprietăți.

Itinerariul Regelui Charles, ținut secret

În aceste zile, regele Charles va poposi la proprietățile sale din județul Covasna, la Valea Zălanului în munții Baraolt. Șederea monarhului britanic în România se va încheia cu o vizită la Viscri, în județul Brașov, abia marți, 6 iunie, chiar înainte de plecare, o informație prezentată în premieră de Europa Liberă.

Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita – n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare„, a spus ambasadorul Andrew Noble, citat de Agerpres.

Șederea Regelui în Transilvania se va suprapune cu Sărbătoarea Rusaliilor și fără doar și poate, monarhul se va delecta cu tradițiile și mâncarea locului.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII