luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăActualitateReacțiile românilor la prima femeie care comentează meciurile de la EURO2020

Reacțiile românilor la prima femeie care comentează meciurile de la EURO2020

Pentru prima dată românii au putut auzi pe fundalul meciurilor de la Campionatul European de Fotbal o voce feminină. Nu contează că Ioana Cosma are o experiență de peste 25 de ani în jurnalism, că a realizat emisiuni sportive și că nu e prima dată în poziția de comentator. Pentru mulți, a fost o schimbare bruscă de repere. A fost profund criticată, mulți fiind nemulțumiți de faptul că o voce feminină ar știrbi din gravitatea sportului rege.

Ai zice că e o situație clasică în care românii sunt înapoiați, dar același lucru s-a întâmplat acum trei ani și în Marea Britanie, după ce jurnalista Vicky Sparks a devenit prima femeie care a comentat live un meci de cupă mondială la televiziunea națională. Jason Cundy, fost jucător la Chelsea și Tottenham, a zis atunci într-o emisiune televizată că „preferă să audă o voce masculină când se uită la fotbal”.

Ioana Cosma a crescut pe stadioane și nu a lipsit de la meciurile FC Universitatea Cluj înainte de a deveni o rapidistă convinsă. S-a apucat de jurnalism și a trecut de la social și politic la departamentul de sport, unde a făcut interviuri cu zeci de fotbaliști celebri. Cu toate acestea, mentalitatea se schimbă foarte greu atunci când nu există un precedent. Aceasta a comentat partidele Ungaria – Portugalia, Ungaria – Franța și Germania – Ungaria.

Publicul masculin nu a fost deloc receptiv și a catalogat această experiență drept neplăcută, făcând paralela cu alt sport în care femeilor li s-a permis vocea din off – patinajul artistic. Rămâne de văzut dacă impactul creat de Ioana Cosma înseamnă un sfârșit prematur al încercării de a integra și vocile feminine în rândul comentatorilor sportivi.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII