luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsPROTESTE ÎN BULGARIA Agricultorii au blocat cu tractoare o şosea pentru a...

PROTESTE ÎN BULGARIA Agricultorii au blocat cu tractoare o şosea pentru a cere interzicerea importurilor de grâu din Ucraina

Proteste în Bulgaria

Producătorii de cereale bulgari au organizat luni, 13 martie, proteste în mai multe zone ale țării, blocând inclusiv o şosea în apropierea oraşului Ruse, şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, informează agenţia germană de știri DPA, citată de Agerpres.

Protestatarii, care au participat la manifestaţii în trei regiuni bulgare, au afirmat, pentru postul de radio public BNT, că grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piaţa internă a acestei ţări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin, informează Libertatea.

UE a suspendat taxele vamale din Ucraina

Piaţa (grâului) s-a prăbuşit, depozitele sunt pline”, a avertizat coordonatorul protestelor agricultorilor din Bulgaria, Dimitar Dimoitrov, adăugând că probleme similare sunt generate de importul de seminţe de floarea-soarelui ieftine din Ucraina.

În cursul protestelor, fermierii au blocat cu tractoare şi combine o şosea care este o cale importantă pentru transportul mărfurilor între oraşul Ruse şi interiorul Bulgariei. Aceste proteste din nordul Bulgariei sunt aşteptate să continue pe termen nelimitat. Producătorii de cereale din regiunea estică Burgas au anunţat că sunt pregătiţi să se alăture protestelor.

Situație similară în Polonia

În Polonia, grupuri de agricultori au blocat, la începutul lunii februarie, circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.

Cum răspunde UE?

Comisia Europeană a propus la sfârşitul lunii februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către UE.

Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al blocului comunitar sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale, astfel încât să fie analizată creşterea importurilor produsului respectiv, precum şi efectul său asupra preţurilor şi producţiei europene.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII