luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăActualitateProiectul de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori a trecut...

Proiectul de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori a trecut de Senat

Senatul a adoptat un proiect de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori

Plenul Senatului adoptat luni interzice comercializarea băuturilor energizante sau a derivatelor lor către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a consumatorilor cu privire la efectele nocive ale acestui tip de consum asupra sănătăţii.

La comisia de specialitate au fost admise mai multe amendamente în acest sens. „Se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces al elevilor în aceste unităţi (pe o rază de 1.000 de metri)”, potrivit unor propuneri însuşite la comisiile juridică şi pentru sănătate, iniţiate de PSD, PNL şi UDMR, potrivit Digi24.

Amenzi între 25.000 și 50.000 lei

În cazul nerespectării acestor prevederi, agenţii economici riscă amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), fenomenul consumului de băuturi energizante a luat amploare, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor. Un studiu EFSA din anul 2013 arată că 30% dintre adulţi, 68% dintre adolescenţi şi deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

INSP atrage atenţia asupra faptului că acest consum de băuturi energizante în combinaţie cu alcoolul este deosebit de periculos, deoarece efectul stimulant neutralizează reacţiile organismului la o cantitate mare de alcool şi, astfel, intervine subestimarea stării de ebrietate. Propunerea legislativă pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII