marți, decembrie 5, 2023
spot_img
AcasăActualitate„Principalul obiectiv este o nouă cortină de fier”. Decizia Finlandei de aderare...

„Principalul obiectiv este o nouă cortină de fier”. Decizia Finlandei de aderare la NATO, în presa rusă de stat

Decizia liderilor de la Helsinki de a se alătura NATO a fost dezbătură intens la televiziunea rusă de stat, Rossiya 1, unde gazdele și invitații sunt în mod obișnuit înverșunați cu privire la perspectiva aderării Suediei și Finlandei la alianța militară, scrie BBC.

La emisiunea „60 de minute” de pe Rossiya 1 („Rusia 1″), Rustem Klupov, ofițer de informații militare în retragere, a calificat decizia Finlandei de aderare la NATO drept o „escaladare a conflictului”. Gazda talk-show-ului, Olga Skabeyeva – care se află atât pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, cât și a Marii Britanii – a afirmat că finlandezii și suedezii obișnuiți nu au nimic de câștigat din aderarea la alianță.

„Principalii beneficiari aici sunt America și Biden, iar principalul obiectiv este o nouă cortină de fier, de la Marea Barents la Marea Neagră”, a spus Skabeyeva.

Pe Telegram, canalul pro-Kremlin „Release the Z Kraken” („Eliberați Kraken-ul Z”) a scris că aderarea la NATO va „declanșa militarizarea zonei baltice și a întregului nord-vest al Rusiei și va crește tensiunea în Europa de Nord pentru mulți ani de acum încolo”. „Se pare că exact asta își doresc autorii inițiativei acestui val de extindere a NATO în Est”, a precizat canalul de Telegram.

Poziția oficială a Rusiei Finlanda „trebuie să fie conștientă de responsabilitatea și consecințele” aderării la NATO, a precizat joi Ministerul rus de Externe într-un comunicat, adăugând că Rusia „va fi forțată” să ia măsuri de retorsiune dacă țara scandinavă se alătură alianței, potrivit CNN.

Declarația președintelui finlandez S. Niinistö și a premierului finlandez S. Marin, care s-au pronunțat astăzi în favoarea aderării Finlandei la NATO, reprezintă o schimbare radicală în politica externă a țării”, consideră Ministerul rus de Externe, adăugând că „Helsinki trebuie să fie conștient de responsabilitatea și consecințele unei astfel de mișcări”.

Posibila aderare a Finlandei la NATO ar cauza daune grave relațiilor bilaterale ruso-finlandeze, care mențin stabilitatea și securitatea în regiunea Europei de Nord, a precizat ministerul. „Rusia va fi obligată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale care apar în această privință”, mai scrie în comunicat. „Aderarea la NATO va fi, de asemenea, o încălcare directă a obligațiilor juridice internaționale ale Finlandei, în primul rând a Tratatului de pace de la Paris din 1947 și a Tratatului dintre Rusia și Finlanda din 1992 privind principiile fundamentale ale relațiilor”, a mai transmis Ministerul rus de Externe.

Finlanda are o graniță de 800 de mile (1.340 de kilometri) cu Rusia

Președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au anunțat joi, într-o declarație comună, că Finlanda a decis că va depune cererea de aderare la alianța militară. „Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au transmis cei doi oficiali. „Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membru al NATO, Finlanda va consolida întreaga alianță de apărare”, au afirmat aceștia. Decizia este una majoră, după ce statul scandinav a fost neutru timp de decenii.

Sursă: Libertatea.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII