vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăActualitatePiața muncii din România plină de străini! Românii nu mai vor să...

Piața muncii din România plină de străini! Românii nu mai vor să muncească sau au plecat în străinătate

Românii nu mai vor să muncească la ei în țară

Piața muncii din România importă” angajați din Extremul Orient din lipsă de personal român

În ultimii ani, tot mai multe firme, cu precădere din domeniul construcțiilor, recurg la forță de muncă adusă din Asia, în vreme ce bugetul public este împovărat de ajutoarele sociale pentru români.

În nordul extrem al Moldovei, în județul Botoșani, tot mai mulți antreprenori ajung să caute forță de muncă în țările din Extremul Orient. Motivul principal este lipsa de localnici calificați în meseriile căutate pe piața muncii. Situația este paradoxală, în contextul în care Botoșaniul are peste 40.000 de oameni fără niciun loc de muncă, potrivit Adevărul.

Sudori din Vietnam, confecționeri din Sri Lanka, ciobani din Bangladesh

Județul Botoșani este considerat unul dintre cele mai sărace din România. Conform statisticilor oficiale dintr-o populație de peste 360.000 de locuitori, doar 107.000 reprezintă categoria persoanelor actvite, adică bune de muncă. Dintre aceștia, doar jumătate au un serviciu și o sursă de venit prin intermediul salariului. Peste 40.000, oficial, stau degeaba.

În mod paradoxal, într-un județ în care zeci de mii de oameni nu au serviciu, marile companii sau fermierii se plâng că nu au cu cine să-și mai desfășoare activitatea și că nu mai găsesc personal calificat pe anumite ramuri de activitate. Tocmai de aceea au ajuns să se orienteze că forța de muncă din Extremul Orient.

Forța de muncă dominată de străini

Sunt patru milioane de români plecați. Și mulți tineri, mulți calificați. Și mulți nu se mai întorc. Este o problemă evident. Oferim salarii bune, dar și în aceste condiții nu găsim oameni pentru anumite activități, operațiuni”, spune Valeriu Iftime, patronul companiei Elsaco din Botoșani.

Acesta este nevoit să aducă sudori tocmai din Vietnam: „Având în vedere îmbătrânirea constatată în meseriile de bază, avem un contract și aducem 30 sudori din Vietnam”, spune antreprenorul botoșănean.

Aceeași situație o întâmpinăm și în domeniul confecțiilor. O companie coordonată de un italian, în județul Botoșani, GT Company, a adus deja zeci de angajați din Sri Lanka.

Tinerii nu mai practică meseriile tradiționale

Muncitorii asiatici vor pătrunde și în activitățile tradiționale pentru români, în nordul Moldovei, de exemplu oieritul. Cel puțin asta spun fermierii botoșăneni. Mulți se plâng că nu mai găsesc ciobani care să aibă grijă de oi. În aceste condiții se gândesc să aducă ciobani tocmai din Bangladesh.

Cei mai tineri pleacă în străinătate. Greu se găsesc oameni care se facă treabă la stână. Deficitul de ciobani cred că ajunge să depășească 50%. Fermierii lucrează singuri, cu rudele și atât. Este un coleg de la Piatra Neamţ care deja a făcut un contract cu patru ciobani din Bangladesh. În aceste condiții în care nu se găsesc ciobani români, oamenii trebuie să se adapteze”, spune Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, a crescătorilor de ovine și caprine.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII