luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsPeste 100.000 de profesori, în grevă generală de pe 22 mai. Negocierile...

Peste 100.000 de profesori, în grevă generală de pe 22 mai. Negocierile dintre sindicate și Guvern au eșuat

Discuțiile guvernului cu sindicatele au eșuat

Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a anunțat că sindicaliștii din educație vor intra de luni, 22 mai, la ora 8:00, în grevă generală.

Sindicaliștii spun că au ieșit „mâhniți” de la discuțiile cu guvernul care trebuie să facă „un efort” de 300 de milioane de lei. „Prim-ministrul actual și prim-ministrul viitor au zis că vor trece în programul de guvernare că Educația e domeniu prioritar, dar nu au vrut să-și asume grilele salariale”, a spus Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater”, potrivit Europa Liberă România.

Sindicaliștii spun că nu și-au dorit să intre în grevă și că „era obligația Guvernului și a celor cu decizie să vină cu soluții mai rapide, așa cum au promis. Apare problema de credibilitate. Majoritatea colegilor vor să vadă soluții concrete în programul de guvernare. Mandatul nostru este pentru ceva concret. Este posibil să mai avem o discuție luni”, a declarat Marian Nistor.

Contractul de muncă e un act care nu poate conține referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla mâine nimic care să desamorseze. Au decalat până în ianuarie, deși trebuia să fie gata în iunie. Aveau timp la Ministerul Muncii să lucreze în paralel cu legea pensiilor. Ceva nu este în regulă”, a precizat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Klaus Iohannis, de partea profesorilor

Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite, în contextul în care inflația este mare”, a declarat Klaus Iohannis miercuri, la finalul Summitului șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei.

Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este evident, salarizarea. Deci, dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate”, a adăugat Iohannis.

Grevă de avertisment

Profesorii au organizat miercuri o grevă de avertisment de două ore între orele 11.00 și 13.00. Potrivit rezultatelor unei consultări cu membrii de sindicat, peste 71% dintre sindicaliștii spun vor să intre în grevă generală începând de luni, 22 mai.

Cu o zi înainte de declanșarea grevei, ministrul Educației Ligia Deca a anunțat că a semnat ordinul de ministru privind componența echipei care va negocia cu sindicatele și că federațiile din educație vor fi invitate la discuții despre contractul colectiv de muncă.

Sindicaliștii au avertizat că, în lipsa unei discuții cu Ministrul Educației și dacă nu vor primi răspunsurile solicitate până la sfârșitul săptămânii, vor declanșa o grevă generală începând de luni, 22 mai.

Revendicările sindicaliștilor din domeniul educației includ:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, cu principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
  • Salarizarea întregului personal didactic să fie realizată treptat, în funcție de funcție, studii, vechime și grad didactic
  • Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, în funcție de rata inflației. Personalul didactic auxiliar și nedidactic ar trebui să primească plata orelor suplimentare efectuate
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii
PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII