vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăActualitateFotografia zileiPERICOL Veneția, înghițită de apă până în anul 2100!

PERICOL Veneția, înghițită de apă până în anul 2100!

Scenariu catastrofal pentru orașul Dogilor, cea mai frumoasă destinație de vacanță din Italia! Veneția ar putea dispărea în anul 2100, din cauza creșterii nivelului mării pe fondul schimbărilor climatice, conform Euronews Romania.

Acqua alta, o maree deosebit de înaltă, inundă în mod regulat celebra Piaţă San Marco, un fenomen ce îi distrează pe turişti, dar care pune în pericol fundaţiile vechilor palate ale Veneției, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Celebra casă de modă Prada vrea să salveze Veneția

Pentru a contribui la protejarea Veneţiei, UNESCO, în colaborare cu grupul de lux Prada, a lansat marţi o iniţiativă ce vizează iniţierea elevilor cu vârste între trei şi şase ani în secretele lagunei.

Insula Torcello, situată la nord de lagună, cu mlaştinile sale sărate ale căror maluri sunt erodate de valurile provocate de ambarcaţiunile cu motor, a fost scena primei lecţii în aer liber a acestui program educaţional numit – Grădina copiilor din lagună.

Vrem ca aceşti copii să înveţe să observe natura şi laguna, să înveţe să o cunoască, să o iubească şi să o protejeze mai bine, a declarat pentru AFP Francesca Santoro, coordonatoarea Comisiei Oceanografice Interguvernamentale (IOC), UNESCO.

Laguna va fi înghițită de apă în 2100

Sub efectul tasării solului veneţian şi a creşterii apelor, nivelul mediu al mării a crescut cu 30 cm în ultimii 150 de ani şi este de aşteptat să crească cu peste 50 cm până la sfârşitul secolului, a explicat  Georg Umgiesser, director de cercetare în cadrul Institutului de Ştiinţe Marine din Veneţia (ISMAR-CNR) pentru AFP.

Piaţa San Marco, situată în zona cea mai de jos a oraşului, este prima inundată, iar în 2100, jumătate din Veneţia riscă să se afle sub apă, se teme acest oceanograf german care locuieşte la Veneţia de 40 de ani.

Între timp, Jane da Mosto, directoarea organizaţiei non-guvernamentale de mediu We Are Here Venice, mizează pe mlaştinile sărate, ca bariere naturale, pentru a încetini acqua alta şi pentru a atenua astfel curenţii.

Mlaştinile sărate acţionează ca nişte bureţi şi pot, prin urmare, să încetinească curenţii, să atenueze energia valurilor şi astfel să reducă nivelul apei. Este o cursă contra cronometru. Trebuie să acţionăm acum. Suntem într-o (situaţie de) urgenţă climatică, dezastrul se întâmplă deja, a avertizat Jane da Mosto.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII