vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăActualitateParadă militară în Rusia de 9 mai cu un singur tanc

Paradă militară în Rusia de 9 mai cu un singur tanc

Pe data de 9 mai – sărbătoare națională în Rusia – rușii au celebrat Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste.

Deși în anii trecuți, festivitatea presupunea un adevărat spectacol militar, pierderile cauzate în urma războiului dus în Ucraina și-au spus cuvântul anul acesta. Un singur tanc a fost prezent la parada militară din Piața Roșie, desfășurată marți.

Ziua Victoriei, cel mai important eveniment al anului pentru Vladimir Putin, a fost umbrită în acest an de eșecurile de pe frontul ucrainean: cel puţin şase regiuni ruseşti au renunţat la manifestaţiile tradiţionale. Conform site-ului Oryx, care contabilizează, în baza surselor deschise (fotografii sau clipuri video publicate pe rețelele sociale) pierderile armatei ruse în Ucraina, rușii au pierdut în intervalul 24 februarie 2022 – 9 mai 2023 un număr de 1.937 de tancuri. Dintre acestea: 1184 au fost distruse, 103 avariate, 105 abandonate iar 545 capturate de ucraineni, potrivit Digi24.

Comparativ, anul trecut, la parada militară din Piața Roșie au defilat zeci de tancuri în Piața Roșie.

Pierderile suferite pe frontul din Ucraina i-au făcut pe ruși să recurgă inclusiv la tancuri de muzeu, scoase din depozitele armatei: este vorba despre tancuri T-55, un model comandat pentru prima dată de armata Uniunii Sovietice în 1948, la scurt timp după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziua Victoriei, când ruşii sărbătoresc victoria împotriva Germaniei din 1945, cunoscut în rândul populației ruse ca „marele război patriotic”, a devenit treptat piesa centrală a viziunii lui Vladimir Putin asupra identităţii ruseşti de-a lungul celor 23 de ani de mandat. Paradele Victoriei, atent orchestrate, care au loc în întreaga ţară reprezintă în mod tradiţional pentru Kremlin o ocazie de a etala puterea militară modernă a Rusiei.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII