marți, aprilie 16, 2024
spot_img
AcasăBreaking News„Ne-am retras în aplauzele tuturor grupurilor jihadiste din lume” - Tony Blair...

„Ne-am retras în aplauzele tuturor grupurilor jihadiste din lume” – Tony Blair îl critică pe Joe Biden pentru retragerea trupelor

Fostul prim-ministru al Regatului Unit, Tony Blair, care a adus țara în Războiul cu Afganistan, în 2001, alături de Statele Unite conduse de George W. Bush, l-a criticat pe Joe Biden pentru faptul că a „abandonat Afganistanul”, o decizie pe care o califică drept „tragică, periculoasă și inutilă”.

„Abandonarea Afganistanului şi a poporului său este tragică, periculoasă şi inutilă, nu este nici în interesul lor, nici al nostru”, a scris Tony Blair într-un articol postat pe site-ul fundaţiei sale, aceasta fiind prima sa reacţie de la prăbuşirea guvernului afgan şi preluarea puterii de către talibani.

„Privind consecinţele deciziei de a preda Afganistanul aceluiaşi grup de la care a început masacrul din 11 septembrie şi în aşa fel încât pare să scoată în evidenţă umilinţa noastră, întrebarea care se pune aliaţilor şi duşmanilor este: a pierdut Occidentul toată voinţa strategică?”, a mai spus Blair.

Foarte criticat pentru dorinţa sa de a urma SUA în Afganistan şi Irak, Tony Blair explică faptul că strategia actuală a occidentalilor va fi în detrimentul acestora pe termen lung.„Lumea nu mai ştie ce reprezintă Occidentul, atât de evident este încât decizia de retragere din Afganistan în acest mod a fost motivată nu de strategie, ci de politică (…) Am făcut-o în aplauzele tuturor grupurilor jihadiste din lume”, a apreciat el.

„Rusia, China şi Iranul observă şi profită de aceasta. Angajamentele asumate de liderii occidentali vor fi considerate evident ca o monedă devalorizată, a menţionat fostul premier britanic. În cei 10 ani de şef al guvernului britanic, începând din 1997, Tony Blair a avut o legătură strânsă cu preşedintele american George W. Bush. Lipsa de popularitate a intervenţiilor militare din Orientul Mijlociu a jucat un rol important în plecarea lui Tony Blair de la conducerea guvernului britanic în 2007 şi înlocuirea sa cu Gordon Brown.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII