vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăActualitateNATURĂ Apa, posibil factor de conflict!

NATURĂ Apa, posibil factor de conflict!

Numărul conflictelor cauzate de apă este în creștere în majoritatea regiunilor lumii, așa cum se arată în acest infografic bazat pe datele de la Institutul Pacific. Punctul fierbinte este Asia, care are cel mai mare număr de conflicte în termeni absoluti și cea mai puternică creștere recentă a conflictelor.

Abia anul trecut, cel puțin 41 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite într-un conflict violent la graniță privind accesul la resursele de apă din regiune dintre cele două foste republici sovietice Tadjikistan și Kârgâzstan. Există, de asemenea, multe conflicte de apă în alte regiuni ale Asiei. De exemplu, cele mai mari și mai importante râuri din Asia sunt controlate de China – motiv pentru care tulburările cresc în India și Bangladesh. Experții cred că lupta pentru apă ar putea deveni și mai intensă în următorii ani.

A doua regiune ca mărime conflict de apă din lume este Africa. Un baraj gigantic pe care Etiopia intenționează să-l construiască cu un cost de peste cinci miliarde de dolari pentru a bara Nilul Albastru care curge prin teritoriul său a cauzat recent multe probleme – un proiect care provoacă o consternare deosebită în avalul Egiptului, unde Apa Nilului a fost mijlocul de trăi al țării de secole.

Sursa distinge următoarele tipuri diferite de conflict:

– Posibil factor declanșator: Conflicte privind controlul apei; accesul economic sau fizic la apă sau chiar deficitul de apă declanșează violență.

– Armă: resursele de apă sau sistemele de apă sunt folosite ca instrument sau armă într-un conflict violent.

– Accident: Pierderea resurselor de apă sau a sistemelor de apă din cauza devenirii ținte intenționate sau accidentale ale violenței.

Sursă: Statista.com

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII