vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsMircea Geoană: Nu putem exclude riscul unui război, din nou, în Europa,...

Mircea Geoană: Nu putem exclude riscul unui război, din nou, în Europa, după atâtea decenii

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat că, ”în clipa de faţă, mobilizarea, organizarea, logistica şi susţinerea forţelor ruseşti, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenţie militară, practic, în orice moment”.

Întrebat despre informaţia privind un posibil atac al Rusiei în Ucraina, pe 16 februarie, Mircea Geoană a declarat: ”Nu avem o imagine completă asupra intenţiilor reale ale preşedintelui Putin. Ceea ce putem spune şi este şi ceea ce comunicăm, pe baza informaţiilor pe care le primim la nivelul ţărilor aliate, şi facem asta permanent, este că în clipa de faţă, mobilizarea, organizarea, logistica şi susţinerea forţelor ruseşti, în Ucraina, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenţie militară, practic, în orice moment”.

Secretarul general adjunct al NATO a continuat: Noi nu spunem că este ziua Z sau Y, au fost speculaţii cu privire la Jocurile Olimpice de Iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realităţi de pe teren. În clipa de faţă, Federaţia Rusă a mobilizat forţe considerabile, are toate elementele de comandă, logistică, susţinere, suport, un număr masiv de agenţi infiltraţi în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări şi chiar încercări de schimare a regilmului politic”.

Sperăm ca, în cele din urmă, Federaţia Rusă să înţeleagă, privind lucid lucrurile, şi făcând o analiză post-beneficiu, ce are de câştigat sau de pierdut, într-o eventualitate sau în cealaltă, că au de pierdut enorm de mult în eventualitatea în care recidivează, pentru că nu sunt la prima acţiune militară împotriva unui stat independent şi suveran din Europa, am mai văzut-o şi cu ocazia ocupării ilegale a Crimeei”.

Mircea Geoană explică poziția României în acest context

Există o diferenţă calitativă, cu privire la securitatea pe care NATO o asigură membrilor săi”. Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii noastre, dar nu putem exclude risc, de război, din nou”, a spus el. Geoană a dat asigurări că ”pentru români, pentru polonezi, pentru Flancul Estic, poate să spună foarte clar că nu sunt motive de preocupare”. Apartenenţa noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanţie de securitate din istoria complicată a naţiunii române şi a acestei părţi de Europa, care a fost totdeauna la confluenţa marilor puteri, mişcate din stânga în dreapta”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Sursă: Adevărul.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII