luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsMinisterul de Interne modifică noul buletin electronic: „sex” în loc de „gen”

Ministerul de Interne modifică noul buletin electronic: „sex” în loc de „gen”

După controversa din spațiul public generată de înlocuirea termenului „sex” cu „gen” pe noul buletin electronic lansat în formă de proiect pilot, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor a declarat vineri că forma documentului se va modifica.

„Vă pot spune că începând de ieri (nr. joi), grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni (n.r. gen în loc de sex)”, a spus Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, care se află în subordinea Ministerului de Interne.

Diferența dintre buletinul cu cip și cel fără

Acesta a menționat schimbări și pentru noua carte de identitate simplă, fără cip. „Este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național”, a mai precizat directorul. „Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale.

În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a continuat acesta. Drapelul național ar putea fi introdus și pe buletinul electronic, cel cu cip. „Deja graficienii lucrează la introducerea drapelului inclusiv pe cartea electronică de identitate. Există o problemă în acest moment, deoarece este plină de elemente de securitate și trebuie să îi găsim un spațiu care să permită introducerea drapelului într-o formă în care să fie funcțională”, a declarat directorul de la Evidența Populației.

Noul buletin electronic înlocuiește și actualul card național de sănătate și va permite prestarea serviciilor de e-guvernare. „Astfel, din locuința proprie sau de oriunde de pe globul acesta cetățeanul va putea să facă solicitări către administrația publică și nu numai, prin funcția de autentificare permisă de un certificat digital înscrisă deja la momentul personalizării în acest suport electronic de stocare”, a explicat Giulescu.

Pentru cei care nu doresc noul buletin electronic se va putea emite o cartelă electronică simplă. „Problema este că acest document respectă doar legislația internă, nu are valență de document de călătorie astfel încât, nu vom putea traversa frontiera României și nu vom putea accesa servicii electronice la distanță întrucât nu putem certifica identitatea”, a subliniat Giulescu.

De ce „sex” în loc de „gen”?

Controversa prin noul buletin a pornit după ce AUR și deputatul liberal Pavel Popescu a criticat schimbarea denumirii de „sex” în „gen” și au cerut explicații.

Termenii de „sex” şi „gen” sunt folosiţi adesea ca sinonime, dar, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sunt termeni diferiţi. Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice care definesc bărbaţii şi femeile si sunt determinate din momentul concepţiei, se dezvoltă în timpul vieţii intrauterine, pe durata copilăriei şi adolescenţei, în timp ce termenul „gen” vizează aspectele sociale, psihologice şi comportamentale, în special normele impuse de societate.

Noul buletin electronic, lansat în teste la Cluj-Napoca, transpune un Regulament UE, care vizează armonizarea cărților electronice de identitate în Uniunea Europeană.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII