vineri, aprilie 19, 2024
spot_img
AcasăNewsMAE a dispus revocarea ambasadorului român în Kenya, după un derapaj rasist

MAE a dispus revocarea ambasadorului român în Kenya, după un derapaj rasist

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, a fost chemat în regim de urgență în țară!

Această măsură vine imediat după ce MAE a aflat pe 8 iunie de incident și a declanșat procedura de rechemare la post, cea prin care un diplomat este revocat din misiunea externă, potrivit Libertatea.

Scandal diplomatic în Kenya

Ambasadorul României în Kenya a ajuns în centrul unui scandal diplomatic după un derapaj rasist, în cadrul unor discuții cu grupul de diplomați din Europa de Est în timpul unei reuniuni la ONU, când a afirmat că „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, conform site-ului Kenyan Foreign Policy.

Apariția acestui caz în presa africană a generat o reacție din partea diplomației române, care a dispus rechemarea în țară și declanșarea procedurii de revocare a ambasadorului.
De îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată”, a precizat diplomația română pentru ziar.

MAE și-a prezentat scuzele

Dragoș Viorel Țigău nu a informat ministerul despre incidentul în care a fost implicat, deși regulamentul îi impunea acest lucru. „MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, conform procedurilor și practicilor în vigoare, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023”, precizează instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu.

Ambasadorul a prezentat scuze, inclusiv în scris, ca urmare a incidentului, precizează diplomația română. „Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație, adresează scuzele sale tuturor celor afectați și respinge și condamnă ferm orice comportament și orice atitudine incompatibile cu respectul reciproc. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil”, a transmis MAE.

MAE își exprimă speranța că acest episod izolat nu va afecta natura profundă a relației dintre România și țările continentului african, mai ales în contextul în care diplomația română face din dezvoltarea relației cu Africa, bazată pe respect reciproc și parteneriat, o prioritate importantă a acțiunii sale”, se mai arată în precizările Mnisterului Afacerilor Externe.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII