vineri, februarie 23, 2024
spot_img
AcasăNaturăLeguma gustoasă și benefică pentru om, care poate deveni un real pericol...

Leguma gustoasă și benefică pentru om, care poate deveni un real pericol vara

Ciupercile sunt legume gustoase și hrănitoare, dar și benefice pentru piele, oase şi păr, datorită vitaminelor pe care le conţin, dar pot deveni foarte periculoase, mai ales vara şi dacă nu ştim nici cum să o alegem. Culese din pădure sau cumpărate de la colțul străzii, de la persoane neautorizate, ciupercile pot deveni alimente mortale.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când mâncăm ciuperci.

Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva. (…) Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic medicină de urgenţă.

Care sunt semnele intoxicației cu ciuperci

„Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală pot face adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”, a explicat medicul.

De aceea, medicul Medicul Tudor Ciuhodaru ne recomandă să consumăm doar ciuperci cu aviz fitosanitar din magazine autorizate.

Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de «cunoscători» nu merită riscul decontării în vieţi omenești. Aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor). Păstrate în frigider. Întotdeauna preparate”, mai explică Tudor Ciuhodaru.

Există niște riscuri indirecte, nu neapărat să fie ciuperca toxică. Este o boală a sărăciei. Pentru unele familii cu venituri mici, reprezintă o alternativă și sunt riscuri majore. Nu e cazul să ajungeți la terapie intensivă doar pentru faptul că apare un chilipir, dar cu consecințe”, a atenţionat dr. Tudor Ciuhodaru.

„Intoxicația cu ciuperci poate fi letală”

Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. (…) Trei pacienți au prezentat forme severe mergând până la insuficiență renală acută. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!”, a mai spus el.

Ce să faceți în cazul intoxicației cu ciuperci

  • Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
  • Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.
  • Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
  • Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor”, a explicat medicul Ciuhodaru, pe rețeaua sa de socializare.

Sursă: Gândul.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII