luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsJoe Biden: „Nu vom face uşoară aderarea Ucrainei la NATO”

Joe Biden: „Nu vom face uşoară aderarea Ucrainei la NATO”

Ucraina mai are de așteptat!

Ucraina nu va beneficia de tratament preferenţial pentru procesul de aderare la NATO, în ciuda invaziei ruse, a declarat sâmbătă preşedintele american Joe Biden.

Întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să facă aderarea „mai uşoară” pentru Kiev la Alianţa atlantică, Biden a răspuns „nu”, asigurând că Ucraina ar trebui „să respecte toate criteriile. Aşa că nu o vom face uşoară”.

Joe Biden a descris de asemenea drept „total iresponsabilă” desfăşurarea primelor focoase nucleare ruseşti în Belarus, potrivit Digi24. Această desfăşurare este rezultatul unui acord anunţat în martie între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care a împrumutat Rusiei teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, notează AFP.

Summit NATO la Vilnius

Reacția lui Biden vine înaintea următorului summit anual NATO de la Vilnius, în Lituania, care va avea loc în perioada 11-12 iulie. La summitul NATO de la Vilnius, Ucraina nu va fi invitată să adere la Alianţă, a precizat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, deşi a subliniat că Ucraina va deveni „membră NATO la un moment dat”.

Alianţa atlantică a primit recent Finlanda, care a devenit oficial al 31-lea membru al său la 4 aprilie. Suedia nu a obţinut încă unda verde necesară de la doi membri, Turcia şi Ungaria, şi rămâne imediat la uşa NATO. După decenii de neutralitate, apoi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece, cele două ţări nordice şi-au anunţat candidatura la NATO în mai anul trecut, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia şi a cererii Moscovei de a îngheţa orice extindere a alianţei spre Est.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII