vineri, aprilie 19, 2024
spot_img
AcasăActualitateÎncepe Festivalul de Film de la Cannes 2021: celebritățile revin pe croazetă!

Începe Festivalul de Film de la Cannes 2021: celebritățile revin pe croazetă!

După 2 ani, Cannes-ul prinde din nou viață!

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc cu prezenţă fizică şi se va încheia, pe 17 iulie, cu gala de premiere.

Lungmetraje semnate de Wes Anderson, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Paul Verhoeven şi Sean Penn sunt incluse în competiţie şi sunt favorite la trofeul Palme d’Or de anul acesta. România este reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu, în competiţia Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiţia secţiunii Semaine de la Critique, şi de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecţia programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă festivalului.

În plus, cineastul Cristian Mungiu este preşedintele juriului Semaine de la Critique, iar producţia românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat şcolilor de film, Cinéfondation.

În întreaga sa istorie, festivalul nu a fost organizat de cinci ori – în 1939, a fost anulat din cauza intrării Franţei în al Doilea Război Mondial (prima ediţie având loc după conflict, în 1946). În 1948 şi în 1950, nu a fost organizat din motive economice, în 1968 a fost întrerupt de revoltele din luna mai, iar în 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de Covid-19. Anul trecut, organizatorii au anunţat o selecţie de filme, iar acestea, purtând emblema Cannes 2020, au fost prezentate în alte evenimente majore de gen. Festivalul va fi deschis acum cu proiecţia filmului romantic muzical „Annette”, regizat de Leos Carax, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale.

La gala de deschidere, actriţa, producătoarea şi regizoarea americană Jodie Foster va primi un trofeu Palme d’Or onorific. Cineastul italian Marco Bellocchio va fi recompensat cu un trofeu Palme d’Or onorific, la gala de închidere, şi îşi va prezenta în festival cel mai recent lungmetraj, documentarul „Marx può aspettare”.

Invitaţi la festival sunt şi Matt Damon, Isabelle Huppert şi Steve McQueen, care se vor întâlni cu publicul în cadrul seriei „Rendez-vous with…”. Cinci femei şi trei bărbaţi, de pe cinci continente, fac parte din juriul internaţional al Festivalului de Film de la Cannes 2021, prezidat de cineastul Spike Lee.

Reguli stricte împotriva COVID-19

La evenimentul de pe croazetă nu există limită de acces în săli, însă au fost stabilite reguli stricte. Masca de protecție va fi obligatorie pe toată durata proiecțiilor, dar și pe covorul roșu și în preajma sa. Accesul în spațiile festivalului pentru cele peste 20.000 de persoane acreditate – echipe de producție, actori, jurnaliști – va fi permis doar după confirmarea permiselor de sănătate: imunizare cu un vaccin aprobat în UE, cu 14 zile trecute de la rapel sau patru săptămâni de la vaccinul în doză unică; test PCR sau test antigen negative, valabile 48 de ore; imunizare dovedită cu un test de anticorpi sau RT-PCR, emis în urmă cu 15 zile, dar nu mai vechi de șase luni.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII