Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au demarat o amplă anchetă, efectuând o serie de percheziții într-un scandal de corupție de mari proporții ce implică Armata Română.
Acestea sunt parte a unei investigații majore, care include nu mai puțin de 22 de percheziții autorizate de instanță, în cadrul unui dosar aflat în atenția procurorilor DNA.
Scandal de corpuție în Armata Română
Scandalul în cauză este marcat de acuzații grave, inclusiv de abuz în serviciu cu implicații deosebit de serioase. În centrul acestei investigații se află generalul locotenent Cătălin Ștefăniță Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei României. Este vorba despre o cercetare care a debutat acum aproximativ un an și care se concentrează asupra modului în care au fost gestionate și cheltuite fondurile publice alocate Ministerului Apărării pentru lucrările de reamenajare a Cimitirului Ghencea Militar III.
Investigațiile vizează, în principal, o serie de suspiciuni cu privire la abuzurile comise în procesul de alocare și utilizare a resurselor financiare, iar procurorii caută să stabilească responsabilitățile și eventualele fapte de corupție.
Cazul a stârnit un val de preocupare, având în vedere importanța și statutul instituțiilor implicate, dar și gravitatea acuzațiilor ce sunt analizate în acest dosar.
Există indicii clare care sugerează că ar fi fost decontate lucrări fictive de amploare, cu un prejudiciu estimat la aproximativ 12 milioane de lei. Acești bani ar fi ajuns în conturile unei companii care a câștigat o licitație ce este, în prezent, considerată suspectă. Această posibilă fraudă face obiectul unei investigații în curs, iar procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sunt în plină desfășurare a cercetărilor pentru a stabili faptele.
Investigația DNA
Într-un comunicat emis de DNA, se precizează că procurorii din cadrul Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cazurile ce implică infracțiuni de corupție comise de militari cercetează o cauză penală legată de presupusele infracțiuni de corupție și fapte asimilate acestora, comise de funcționari publici și complicii acestora în perioada 2022 – 2023.
În urma perchezițiilor efectuate de procurorii anticorupție, 21 de persoane sunt chemate pentru a oferi explicații în fața anchetatorilor, inclusiv generalul cu trei stele Cătălin Zisu, care va trebui să răspundă întrebărilor referitoare la suspiciunile formulate împotriva sa.
În funcție de probele obținute în cadrul anchetei și de informațiile suplimentare care vor fi adunate, nu este exclus ca procurorii să ia măsuri preventive împotriva suspecților, inclusiv măsuri de reținere sau arestare, în cazul în care se va considera necesar.
„Mascații” au efectuat, vineri dimineață, o descindere acasă la unul dintre cei mai influenți generali din România. Potrivit surselor judiciare, domiciliul generalului de trei stele Cătălin Zisu a fost percheziționat în cadrul unei anchete în curs. Investigația nu îl vizează doar pe generalul Zisu, ci și pe fiul acestuia, iar suspiciunile se referă la posibila efectuare a unor lucrări fictive, care ar fi fost decontate în mod ilegal.
Cine este generalul Cătălin Zisu?
Generalul Cătălin Zisu este un nume important în structurile Armatei României, având responsabilități de top în domeniul logisticii Ministerului Apărării Naționale. La doar 37 de ani, Zisu a devenit cel mai tânăr general din istoria Armatei Române, iar cariera sa a continuat să evolueze rapid.
În 2006, a obținut titlul de doctor, cu sprijinul generalului Gabriel Oprea, iar în 2007, președintele de atunci, Traian Băsescu, i-a conferit a doua stea de general. A treia stea a fost acordată în 2011, consolidându-i statutul în armata română.
Generalul Zisu este anchetat în legătură cu atribuirea unui contract pentru extinderea Cimitirului Militar Ghencea către o companie deținută de omul de afaceri Ionel Olteanu. Procurorii DNA susțin că acest contract ar fi fost însoțit de costuri umflate, iar lucrările efectuate ar fi fost fictive.
Printre acuzațiile care planează asupra sa se numără și efectuarea unor lucrări false de evacuare a pământului și umplere cu moloz, lucruri ce ar fi fost decontate ilegal.
Această investigație adâncește misterul în jurul unei posibile fraude de mari dimensiuni în cadrul Ministerului Apărării, iar rezultatele anchetei ar putea avea un impact semnificativ asupra imaginii Armatei Române.