luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăActualitateGabriela Firea, despre copilul din Danemarca: „Ar putea fi preluat de bunicii...

Gabriela Firea, despre copilul din Danemarca: „Ar putea fi preluat de bunicii materni”!

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a anunțat că bebeluşul care se află internat într-un spital din Danemarca, unde i s-a stabilit diagnosticul de hemoragie craniană, ar putea fi preluat de către bunicii materni.

Direcţia pentru Protecţia Copilului Vaslui a făcut o evaluare pentru a vedea dacă bunicii materni se pot ocupa de creșterea și educarea copilului, în eventualitatea repatrierii acestuia.

Concluziile evaluării stabilesc că plasarea în familia extinsă este în interesul superior al copilului, informează Firea.

Nu a fost identificată nicio situație de risc care ar putea să influențeze viața sau dezvoltarea copilului în cadrul familiei extinse. Bunica maternă este casnică și desfășoară ocazional activitate de voluntariat la o asociație umanitară. Bunicul este asistent maternal profesionist, cu o experiență de 10 ani. El are în prezent în plasament o fetiță de 14 ani. Bunicii paterni sunt de acord cu plasarea copilului în familia extinsă a bunicilor materni, pe care declară că îi vor susține.

Bunicii materni cunosc rețeaua de servicii medicale ce trebuie accesate în vederea respectării dreptului la sănătate a copilului, drept conferit de legislația națională și nu numai. Imobilul în care locuiesc bunicii permite alocarea unui spațiu individualizat pentru copil, iar situația lor economică asigură premisele satisfacerii nevoilor acestuia”, a mai spus ministrul Familiei.

Aceasta menționează că asistentul social din cadrul Primăriei responsabil de cazul minorului va lua legătura cu bunicii materni, întrucât municipalitatea daneză a inițiat o anchetă socială proprie pentru determinarea cauzelor care au condus la internarea minorului în spital.

Situația părinților din Danemarca

Doi soți români, rezidenți de doi ani în Danemarca, au fost reținuți de poliție, după ce Mathias, bebelușul lor de nici cinci săptămâni, a ajuns la spitalul din Odense cu hemoragie craniană.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a venit cu noi detalii, prin intermediul unui comunicat, despre cei doi.

Ca urmare a demersurilor întreprinse pe lângă autoritățile daneze, în regim de urgență, de către Ambasada României la Copenhaga, reprezentanții ambasadei i-au vizitat în data de 6 februarie 2022 pe părinții minorului, în centrele de detenție în care aceștia se află în prezent. În dialogul cu cei doi cetățeni români, reprezentanții misiunii diplomatice s-au asigurat că aceștia își cunosc drepturile și le-au furnizat material informativ cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reținute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidențiat cetățenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere. Cetățenii români au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenție, că au avut întâlniri cu avocații acestora și că beneficiază de sprijinul lor, se arată în comunicat.

De asemenea, potrivit sursei citate, diplomații români i-au informat pe părinții minorului cu privire la starea de sănătate a acestuia și le-au confirmat faptul că sunt în dialog permanent cu membrii familiei extinse.

Sursă: Gândul.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII