sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_img
AcasăActualitateFacturile românilor CRESC din aprilie. Ce se va scumpi cel mai mult?

Facturile românilor CRESC din aprilie. Ce se va scumpi cel mai mult?

Un nou val de scumpiri îi va afecta pe români chiar de pe 1 aprilie, iar facturile la utilități vor înregistra printre cele mai mari creșteri.

Totodată, și persoanele care au rate la bancă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. În primul rând, facturile la energie vor crește, în urma unor ajustări decise de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Facturile la gazele naturale vor fi cele mai afectate, ca urmare a creșterii tarifelor de distribuție, informează Gândul.

ANRE, în ședința de miercuri, a dezbătut în comitetul de reglementare ajustarea tarifelor de distribuție la energie electrică și gaze naturale, dar asta nu înseamnă că prețurile finale la consumatorii casnici și non-casnici se modifică. Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.

În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic”, a explicat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, citat de Adevărul.

Cu cât vor crește facturile

Asociația Energia Inteligentă susține că facturile la energie ar urma să crească cu 4-5% față de cele din februarie.

Cu cât se vor majora, în medie, facturile persoanelor fizice? În ceea ce priveşte impactul acestor creşteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: energie electrică – nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non casnic, creşterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat. La gaze naturale – consumator casnic: o creştere cu circa 4-5% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023; consumator non-casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 1-2% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023. Pentru consumatorul non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 5-10% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie”, a precizat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Creșteri ar urma să se înregistreze și în ceea ce privește ratele bancare, ca urmare a creșterii IRCC.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII