vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăActualitateExplozia de la Petromidia: victime în stare gravă!

Explozia de la Petromidia: victime în stare gravă!

În urma incendiului care s-a produs vineri pe platforma industrială Petromidia, un bărbat a murit şi cinci au fost răniţi, aceștia urmând a fi transferaţi la un spital din străinătate.

Duminică dimineaţa, s-a primit acordul din partea medicilor pentru transferul celor arşi la o clinică din afara ţării. Între timp, mai multe anchete derulate la faţa locului încearcă să stabilească de la ce a pornit incendiul pe conducta din cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol. De la început, directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu-Tesloveanu, a exclus ideea că explozia a fost provocată de o eroare umană. „La rafinărie s-a deplasat o comisie din cadrul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa, formată din trei specialişti care continuă şi la această oră cercetarea pentru a stabili cauza probabilă de izbucnire a incendiului”, a spus Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Eforturile pompierilor au continuat și la 20 de ore după stingerea incendiului

Timp de aproape o oră, peste 100 de pompieri, din Constanţa, Călăraşi, Tulcea şi Brăila au luptat pentru stingerea incendiului care se manifesta cu flacără deschisă şi degajări mari de fum. Incendiul a fost localizat la ora 13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăţi. Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a prelevat probe din zona Rafinăriei Petromidia în urma incendiului de vineri, dar nu au fost emise buletinele de analiză nici până în prezent. Din fericire, datorită circulaţiei curenţilor de aer, norul de fum s-a deplasat spre mare şi nu spre partea continentală a Dobrogei. Acesta a fost şi motivul pentru care reprezentanţii Gărzii de Mediu nu au luat decizia evacuării populaţiei din zona Năvodariului sau a plajei.

Tragedie repetată la 5 ani distanță

Nu este pentru prima dată când pe platforma industrială Petromidia au loc tragedii. La 22 august 2016, s-a produs un incendiu asemănător. Atunci, au explodat două rezervoare de azot şi o pompă de benzină de la Rafinăria Petromidia. Patru persoane au suferit arsuri în urma exploziei şi alte două au fost intoxicate cu fum. Întârzierea cu care au fost preluate victimele şi transportate la Bucureşti, din cauza faptului că elicopterele SMURD nu au putut decola de la Constanţa pentru că vremea de la Bucureşti nu le permitea aterizarea, a dus la decesul a două dintre victime. Una a murit la 23 august, având arsuri de gradul 3-4 pe 99% din corp, iar cea de-a doua la 18 septembrie 2016. Şi la acea vreme, Petromidia avea revizia generală efectuată, valoarea totală a investiţiilor realizate fiind de 82 milioane dolari.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII