vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăActualitateEUROSTAT: Țările balcanice au cele mai lungi săptămâni de lucru, Țările de...

EUROSTAT: Țările balcanice au cele mai lungi săptămâni de lucru, Țările de Jos, Austria și Norvegia, cele mai scurte

Date noi de la Eurostat, biroul oficial de statistică al Uniunii Europene, arată că timpul mediu de lucru în Europa variază considerabil de la o țară la alta, transmite Euronews, citată de Rador.

Metodele de lucru s-au schimbat în ultimii ani. Tarifele pentru munca de la domiciliu au crescut în UE în timpul pandemiei de COVID-19. Unele companii oferă acum opțiuni de lucru la distanță mai flexibile.

Săptămânile cu patru zile lucrătoare

Săptămânile de patru zile cu același volum de muncă au fost, de asemenea, testate în mai multe țări. În 2022, lucrătorii din UE cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani au lucrat în medie 36,2 ore pe săptămână. Adică cu 24 de minute mai puțin decât în ​​2019, înainte de pandemie.

În 2022, numărul mediu de ore efective săptămânale lucrate într-un loc de muncă principal în UE a variat de la 32,4 ore în Țările de Jos la 39,7 ore în Grecia și România. Aceste cifre se referă la lucrătorii cu normă întreagă și cu normă parțială cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani.

Oamenii din țările balcanice au cele mai lungi săptămâni de lucru

La compararea țărilor europene pentru care sunt disponibile aceste informații, Turcia arată cele mai lungi săptămâni de lucru, cu 42,9 ore în 2020. Turcia este urmată de Muntenegru (42,8 ore, date 2020) și Serbia (42,3 ore). Acestea sunt țări în care săptămâna medie de lucru este de peste 40 de ore.

Grecia și România sunt urmate de Polonia (39,5 ore), Bulgaria (39,2 ore) și Macedonia de Nord (39 de ore). Toate aceste elemente indică faptul că locuitorii țărilor balcanice sunt cei care lucrează în medie cele mai lungi ore pe săptămână.

Cele mai scurte săptămâni de lucru: Țările de Jos, Austria și Norvegia

În lista țărilor cu cea mai scurtă medie a săptămânii de lucru în 2022, Țările de Jos (32,4 ore) sunt urmate de Austria (33,7 ore), Norvegia (34,1 ore), Danemarca și Germania (34,6 ore fiecare).

Regatul Unit (36,4 ore în 2019) a avut aceeași medie a orelor de lucru ca și UE. Franța și Italia (36,2 ore fiecare) prezintă cifre puțin mai mici decât UE. Spaniolii au lucrat 36,5 ore pe săptămână, cu doar 6 minute mai mult decât media UE, potrivit G4Media.

Săptămâna medie de lucru: normă întreagă vs. normă parțială

Diferențele în săptămânile de lucru medii între țările UE variază în funcție de tipul de angajare, adică cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă.

Pentru locurile de muncă cu normă întreagă, săptămâna medie de lucru variază de la 37,4 ore în Finlanda la 41,3 ore în toate țările UE în 2022.

Regatul Unit (41 de ore, date 2019) și Germania (39,5 ore) au avut orele medii de lucru mai lungi decât UE (39,3 ore) în rândul lucrătorilor cu normă întreagă, în timp ce Italia (39,2 ore), Spania (39,1 ore) și Franța (38,7 ore) înregistrează cifre mai mici.

Persoanele cu joburi cu fracțiune de normă au lucrat 22,8 ore în Franța, 21,4 ore în Germania și 20,2 ore în Marea Britanie. Turcia (17,4 ore) a avut cea mai scurtă săptămână medie de lucru din această categorie.

Diferențele de timp de lucru între bărbați și femei

Există diferențe considerabile de gen în ceea ce privește durata medie a săptămânii de lucru în țările europene. Aceasta se referă atât la lucrătorii cu normă întreagă, cât și la cei cu normă parțială, cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani.

Dintre diferențele de gen, lucrătorii bărbați au avut în medie săptămâni de lucru mai lungi decât femeile în toate țările în 2022. Cea mai mare diferență între țările UE este în Țările de Jos, cu o diferență de 8,5 ore.

În rândul bărbaților, cea mai scurtă săptămână de lucru medie a fost observată în Țările de Jos și Norvegia (ambele 36,4 ani), în timp ce cea mai lungă a fost înregistrată în Turcia (44,8 ore). Media UE a fost de 38,4 ore, iar bărbații din Grecia au avut cel mai mare timp de lucru săptămânal din UE (41,7 ore).

În rândul femeilor, săptămâna medie de lucru a fost cea mai lungă din Muntenegru (41,7 ore). Media UE a fost de 33,6 ore. Femeile din Olanda (27,9 ore) au avut cea mai scurtă săptămână de lucru medie din UE, în timp ce România (39,3 ore) a avut cea mai lungă săptămână.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII