Efectul Brexit: alimentele cu etichete „Not for EU” (Nu pentru UE) creează reacții în rândul cumpărătorilor.
Noile reguli post-Brexit, care impun alimentelor să poarte etichete „Not for EU”, au creat impresia că produsele sunt fabricate la standarde mai joase.
Începând cu octombrie anul trecut, toate produsele din carne și unele produse lactate care pleacă din Marea Britanie pentru a fi vândute în Irlanda de Nord trebuie să poarte eticheta „Not for EU”. Regula face parte din Acordul de la Windsor dintre Marea Britanie și UE și are scopul de a asigura că bunurile nu sunt mutate ulterior în Republica Irlanda, țară membră a blocului european, citează Adevărul.
Revolta cumpărătorilor în mediul online
Cerința va fi aplicată și altor produse începând din iulie 2025. Această măsură a stârnit revoltă în rândul cumpărătorilor, mulți dintre ei exprimându-și nemulțumirea pe platformele de socializare:
- „Presupunem că nu îndeplinește standardele de siguranță alimentară ale UE. Suficient pentru englezii săraci care cumpără tot ceea ce este de calitate inferioară”, a scris un internaut după ce a postat o fotografie cu șuncă în Sainsbury’s.
- Un alt cumpărător a întrebat: „Asta înseamnă că [este] fabricat la un standard inferior?”
Exportatorii sunt revoltați de această regulă, deoarece etichetele îi împiedică să comercializeze produse care altfel ar putea fi vândute în UE.