luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăCulturăE OFICIAL! Timișoara este Capitala Europeană a Culturii 2023

E OFICIAL! Timișoara este Capitala Europeană a Culturii 2023

E OFICIAL! După Sibiu, care a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007 (anul aderării României la Uniunea Europeană), Timișoara este Capitala Europeană a Culturii în 2023.

Potrivit Știrile ProTV, Primarul Dominic Fritz, președintele CJ Timiș – Alin Nica, Ministrul Culturii – Lucian Romașcanu, Comisarul European – Adina Vălean și Coordonatoarea programului Timișoara 2023 – Ramona Laczko David, au vorbit despre ce înseamnă acest proiect și ce se va întâmpla pe parcursul anului la Timișoara.

Timișoara, un proiect cultural aparte

În weekendul 17-19 februarie 2023 are loc deschiderea oficială a programului Timișoara 2023. Programul cuprinde zeci de evenimente, de la concerte, la expoziții, tururi ghidate și ateliere. La eveniment sunt așteptați pe lângă vizitatorii din Timișoara și aproape 50 de ambasadori, doi miniștri ai culturii din alte țări, reprezentanți ai orașelor înfrățite și ai celorlalte orașe capitale.

Noi credem foarte mult că Timișoara, cu istoria ei de diversitate, de inovare și de curaj, este un exemplu într-adevăr pentru Europa și prin cultură și prin artă. În acest an putem să spunem mai departe nu doar povestea Timișoarei, ci povestea Europei și prin asta putem să aducem și un nou focus pe rolul acestei regiuni din Europa de Est, a României, în această construcție minunată, numită Europa”, a spus, vineri, într-o conferință de presă primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Investiție de 44 de milioane de euro

Titlul vine alături de o investiție consistentă: „40 de milioane de euro prin cei trei finanțatori publici și 4 milioane de euro pe care îi atragem de la sponsori privați. În total sunt investiții de peste 150.000.000 de euro în infrastructura culturală cu ocazia acestui titlu”, a explicat primarul Timișoarei.

Edilul a adăugat că acești bani vor fi investiți inclusiv în proiecte care vor fi deschise doar în anii următori în mai multe obiective culturale.

Peste 500.000 de turiști așteptați la Timișoara în 2023

În ceea ce privește numărul de oaspeți așteptați la Timișoara în perioada în care orașul este Capitală Culturală Europeană, Fritz spune că „așteptăm un public între 500.000 și un milion. Știu că este un interval foarte larg, dar suntem siguri că vom atrage 500.000 de oameni și suntem ambițioși să atragem până la 1.000.000 de musafiri în Timișoara”.

Primarul a mai a declarat că pentru a face față acestor evenimente autoritățile locale au investit și în modernizarea transportului în comun și s-a pus mult accent pe accesibilizarea evenimentelor pentru persoane cu dizabilități.

Premiul Malina Mercouri din partea UE

Alina Vălean, comisarul European pentru Transporturi, a reprezentat Uniunea Europeană la evenimentul de deschidere a programului, iar în cadrul conferinței de presă a anunțat că îi va acorda primarului și locuitorilor Timișoarei premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Este o recunoaștere a muncii managerilor, artiștilor și voluntarilor implicați în acțiunile care au dus Timișoara în poziția de a deveni Capitala Culturală Europeană”, a explicat Adina Vălean.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII