vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsDRASTIC Factura la gaze poate crește cu până la 67% pentru clienții...

DRASTIC Factura la gaze poate crește cu până la 67% pentru clienții casnici din piața concurențială ai celor mai mari doi furnizori

Clienții casnici ai companiilor E.On și Engie care au contracte concurențiale încheiate anul trecut – și care au beneficiat astfel de prețurile mai mici de atunci de pe piața de gaze – trebuie să se aștepte la măriri masive la factură, după ce contractele expiră și trebuie să încheie unele noi, la prețurile mult mai mari de acum din piață propuse de aceiași furnizori.

Scumpirile ar putea ajunge chiar și la 67%

Piața gazelor naturale a fost liberalizată de la 1 iulie 2020, astfel că clienții au putut să încheie contracte în regim concurențial, la prețurile mult mai bune decât în acest an.

„În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual”, se arăta în Ghidul ANRE privind liberalizarea pieței de gaze naturale. Astfel, de la 1 iulie, marii furnizori de gaze naturale au anunțat prețuri mărite pentru cei care nu au decis trecere pe piața concurențială.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, explica în luna mai de ce nu ar trebui să surprindă pe nimeni creșterea prețului din ofertele de furnizare a gazelor pentru consumatorii casnici din acest an – aici era vorba de categoria celor care nu trecuseră pe piața liberă – față de cele de la momentul liberalizării totale a acestei piețe, la jumătatea anului trecut.

„Anul trecut, când s-a renunţat la preţurile reglementate pentru consumatorii casnici pe piaţa gazelor naturale conjunctura pe piaţă era una favorabilă din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe pieţele angro. (…) În martie-începutul lui aprilie se puteau încheia contracte la preţuri în jur de 90 de lei (pe Mw – n.r.), momentan sub 130 este imposibil, preţul este undeva între 130 şi 140 de lei. Deci creşterea este una semnificativă, iar ofertele de preţ care de obicei se dau pe un an, trebuie să includă şi achiziţiile pentru iarna care vine, chiar şi primul semestru din 2020. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni această creştere a preţurilor la gaze”, a explicat atunci Zoltan Nagy-Bege.

Din piața clienților casnici, de 3,95 de milioane consumatori, doar aproximativ o treime au încheiat contracte pe piața concurențială, respectiv 1,2 milioane de consumatori din totalul de 3,9 milioane, potrivit declarațiilor din martie ale lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE. Din 1 iulie 2020, au încheiat contracte concurențiale aproximativ 600.000 de persoane, care se adăugau celor aflate deja pe piața liberă, încă din 2007.

Care sunt noile oferte ale marilor furnizori

Însă și clienții trecuți în piața concurențială vor avea de plătit facturi mai mari, odată cu expirarea contractelor și înnoirea lor, la prețurile mai mari și în creștere de pe piața gazelor.

Creșterile se văd clar în ultimul raport al Institutului Național de Statistică (INS) privind inflația, o inflație în creștere tocmai din cauza creșterilor la energie electrică și gaze. Gazele au avut a doua cea mai mare scumpire de 20,55% în iulie 2021 față de iulie 2020, după ce la energie electrică (24,65%) și în fața celei la combustibili (12,96%) și tutun, țigări (4,95%). Per ansablu, rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 a ajuns la 5%, în creștere cu 1,1% față de cea anunțată în iunie.

Este de precizat însă că nu sunt obligați să rămână la același furnizor, pe care pot să îl schimbe, gratuit, în condițiile legii, în 21 de zile. În acest sens, consumatorii români au la dispoziție toate ofertele de pe piață în comparatorul de prețuri de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII