sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_img
AcasăActualitateDOOM III a fost lansat și aduce peste 3.000 de modificări. Care...

DOOM III a fost lansat și aduce peste 3.000 de modificări. Care sunt cuvintele intrate în limba română și ce forme sunt schimbate?

„Afterschool”, „breaking news” şi „all-inclusive” se numără printre noile cuvinte incluse în ediţia a III-a a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM). Ce alte schimbări mai sunt demne de menționat.

Anul 2022 bifează o nouă reușită, a fost lansată odată cu începerea anului varianta a treia a DOOM, de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. A III-a ediţie are nu mai puțin de 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja în limbă, relatează Edupedu.ro, dar și cuvinte din engleză.

Mai mult, se pare că anumite forme de plural ale cuvintelor s-au schimbat la forma cel mai des folosită de români. De exemplu, forma de plural a cuvântului ecler va fi doar eclere și nu ecleruri așa cum era până acum, conform DOOM II. Se pare că această formă a dat bătăi de cap și nu venea nici natural, potrivit News.ro.

DOOM III vine cu noi forme și cuvinte adoptate. Cât costă varianta a treia a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române

Ediţia a treia a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM) al Academiei Române, apărut la editura Univers Enciclopedic, poate fi comandată online, la preţul de 83,85 de lei. Volumul de 1.152 de pagini, este o ediţie nouă, integral verificată şi substanţial îmbogăţită, a DOOM II (2005), totalizând cca 64.500 de cuvinte, dintre care aproximativ 3.600 sunt nou introduse.

Alte modificări se referă la păstrarea unei singure forme de pronunţie a unor cuvinte. De exemplu, profesor, unde accentul este pe e, sau trafic, unde forma acceptată este cu accent pe a. Iar forma de plural a cuvântului ecler va fi doar eclere, notează Observatornews.ro.

Academia Română a încredinţat Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” responsabilitatea actualizării normelor limbii române, pe care Secţia de specialitate le-a avizat, iar instituţiile publice au obligaţia legală de a le aplica. Normele de bază nu au fost modificate, dar s-au făcut peste 3.000 de recomandări punctuale noi, care ţin seama de dinamica limbii şi a societăţii, de sugestiile şi observaţiile privind DOOM II, de raporturile dintre normă şi uz.

Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al limbii române este destinat tuturor celor interesaţi să scrie şi să vorbească corect. Consultarea şi respectarea DOOM III sunt în măsură să contribuie la îmbunătăţirea utilizării limbii române, se arată pe site-ul editurii.

Scrierea de la „înşală” poate fi acum şi „înşeală”, aşa cum se aude în pronunţie, a explicat pentru Edupedu.ro directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi cercetător ştiinţific în lingvistică.

Sursă: a1.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII